zondag 20 oktober 2013

Oekraïense thriller Delirium wint filmfestival

De Oekraïense regisseur Ihor Podolsjak heeft met zijn thriller Delirium het Bagdad International Film Festival gewonnen. De anderhalf uur durende film is een Oekraïens-Tsjechische coproductie. Delirium is gebaseerd op het boek Induktor uit 2008 van de Oekraïense schrijver Dmitro Belianski. Tijdens het internationale filmfestival van Odessa afgelopen juli werd Delirium omschreven als 'een beangstigend zwart gat dat de toeschouwers naar binnen zuigt'.

Het verhaal begint met het verzoek van een familie aan een jonge psychiater om uit te vinden waarom hun vader een ongezonde belangstelling heeft voor touwen en knopen, omdat ze vrezen dat hij zelfmoord wil plegen. Terwijl hij zich in zijn patiënt verdiept, verliest de psychiater zelf het zicht op de werkelijkheid en vraagt hij zich af wie hij zelf is: arts of patiënt.

Opvallend is dat de hoofdrollen worden vertolkt door amateurs voor wie het hun eerste film is. Volodimir Chimjak is de jonge psychiater en Petro Ribka de suïcidale vader. De belangrijkste vrouwelijke rol, die van de moeder, wordt gespeeld door Lesya Vojnevitsj, die als actrice verbonden is aan een theatergroep in Lviv.
 
Bron: WorldWide News Ukraine

Geen opmerkingen: