zondag 20 oktober 2013

Oleksandr Timosjenko: Joelia moet écht vrij

Oleksandr Timosjenko vindt het onvoldoende als de gevangenschap van zijn echtgenote Joelia slechts wordt onderbroken om haar een hernia-operatie in Duitsland te laten ondergaan, waarna ze eenmaal terug in Oekraïne de rest van haar straf moet uitzitten. ''Ze moeten haar als een vrije vrouw naar het buitenland laten gaan'', zegt Timosjenko in een interview met Radio Free Europe/Radio Liberty.

Hij constateert daarin dat de autoriteiten ''haar zoveel mogelijk proberen te vernederen als ze maar kunnen''. Dat komt geheel voor rekening van president Viktor Janoekovitsj. ''De meerderheid in het parlement doet slechts wat hij hen opdraagt. Het is niet toevallig dat parlementsleden van zijn Partij van de Regio's met een wetswijziging komen die vertrek naar het buitenland slechts zien als een onderbreking van haar straf.''

Voormalig premier Joelia Timosjenko gaf zelf afgelopen week via haar advocaat Serhei Vlasenko aan dat ze bereid is voor een medische behandeling naar Berlijn te gaan zonder dat haar door de president gratie wordt verleend. Ze zou dit willen doen om het associatieverdrag met de EU niet in gevaar te brengen.

Bron: Radio Free Europe/Radio Liberty

Geen opmerkingen: