dinsdag 8 oktober 2013

Regio's wil straf Timosjenko slechts opschorten

De Partij van de Regio's stelt voor om een wet aan te nemen waardoor oud-premier Joelia Timosjenko tijdelijk naar het buitenland kan voor een medische behandeling. Komt ze terug in Oekraïne, dan moet ze alsnog de resterende tijd van haar zeven jaar gevangenisstraf uitzitten. Het voorstel is door de grootste oppositiepartij, de Moederlandpartij van Timosjenko, als ''cynisch en een provocatie'' van de hand gewezen.

In een verklaring wijst de Moederlandpartij er op dat de Europese Unie aandringt op Europese waarden en normen ''en niet een imitatie daarvan''. De EU wil volgens de partij dat de regering-Janoekovitsj een einde maakt aan de politieke repressie. Een poging om die repressie tijdelijk op te schorten, tot na de ondertekening van het associatieverdrag eind november in Vilnius, wordt daarom niet acceptabel geacht.

Het parlement moet zich nog altijd buigen over wetsvoorstellen die strafvervolging om politieke motieven onmogelijk maakt en ook om strafbare feiten die nog uit de Sovjet-periode dateren uit de Strafwet te schrappen. Het voorstel van de regeringspartij wordt door de Moederlandpartij ''een Jezuietenstreek'' genoemd. ''Een demonstratie van onwil om te voldoen aan wat de internationale gemeenschap van Oekraïne verwacht'', aldus de maandagavond uitgegeven verklaring.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: