dinsdag 29 oktober 2013

Rusland wil geen consortium gastransport

Rusland ziet niets meer in de vorming van een consortium voor de modernisering van de Oekraïense pijplijn waarlangs het Russische aardgas naar Europa gaat. ''Een jaar geleden had het gekund'', aldus adviseur Sergei Glaziejev van president Vladimir Poetin in een dinsdag door Russia 24 uitgezonden interview.

Volgens Glaziejev is de situatie veranderd nadat Oekraïne is toegetreden tot de Europese energiemarkt en die staat niet toe dat een bedrijf tegelijk leverancier van aardgas is en deelneemt in een consortium dat het transport van dat aardgas verzorgt. De Russische gasgigant Gazprom is daarmee buitenspel gezet, meent Glaziejev. ''We hebben Oekraïne meerdere keren gemaand om uit de Europese energiemarkt te stappen, maar daar is niets op uitgedaan. Niemand wint hier iets bij."

De Oekraïense regering is al geruime tijd op zoek naar het geld om het uit de jaren '60 daterende gastransportsysteem te kunnen moderniseren. Gazprom toonde eerder wel interesse, maar wilde dan het Oekraïense bedrijf Naftogaz overnemen. Ook de Europese Unie heeft zich al bereid verklaard om financieel bij te springen, maar tot zaken is het nog altijd niet gekomen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: