vrijdag 11 oktober 2013

Rusland wil Oekraïne straffen bij stop gasimport

Mocht Oekraïne besluiten geen aardgas meer af te nemen van Rusland, dan wordt het land daarvoor gestraft. Dat zegt woordvoerster Natalia Timakova van de Russische president Vladimir Poetin in een reactie op wat premier Mikola Azarov daarover donderdag zei.

De Oekraïense premier merkte in interviews met zowel het persbureau RIA Novosti als de tv-zender Russia 24 dat zijn kabinet overweegt de gasimport uit Rusland helemaal stop te zetten als Gazprom niet toegeeft en eindelijk de gasprijs verlaagt. Azarov voegde er aan toe dat Oekraïne voldoende in handen heeft om een eventueel door Rusland aangespannen rechtszaak te kunnen winnen.

Poetin's woordvoerster Timakovo liet vrijdag weten het dreigement om de gasimport te beëindigen ''niet overtuigend en onbehoorlijk'' te vinden. ''Onze buren moeten zich realiseren dat ze gestraft worden als ze onder het in 2009 gesloten contract uit willen komen.'' Oekraïne vindt al jaren dat het (veel) te veel betaalt voor het aardgas uit Rusland. Inmiddels wordt goedkoper gas via buurlanden geïmporteerd.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: