vrijdag 15 november 2013

Amerikaanse econoom voorspelt financiële ramp

Een financiële crisis dreigt als Oekraïne niet tot zaken komt met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Deze opvatting gaf Anders Aslund vrijdag ten beste in een hoorzitting van de commissie voor buitenlandse zaken van de Amerikaanse Senaat. Aslund is senior partner van het Peterson Economisch Instituut.

Mocht het associatieverdrag met de EU op de lange baan worden geschoven en de Oekraïense regering volhardt in het afwijzen van een aantal hervormingsvoorwaarden van het IMF, dan voorziet Aslund dat veel Oekraïners volgende maand hun bankrekeningen leeghalen en het geld omzetten in buitenlandse valuta. Aan een forse devaluatie van de hrivna valt dan niet te ontkomen, aldus Aslund die als gevolg daarvan veel banken ziet omvallen en bedrijven failliet ziet gaan.

Aslund constateerde dat er voor de Oekraïense president niets anders op zit dan dat hij oud-premier Joelia Timosjenko de rest van haar gevangenisstraf kwijtscheldt, het associatieverdrag met de EU aan gaat en dan snel met het IMF tot overeenstemming komt. ''Alleen daarmee komt hij de winter door zonder een al te grote economische terugval.'' President Viktor Janoekovitsj moet het ook doen uit lijfsbehoud. ''De meerderheid van de bevolking wil richting Europa. Als hij daar niet in mee gaat, dan wordt hij in 2015 niet herkozen.''

Over de EU-conferentie over het Oostelijk nabuurschap op donderdag 28 en vrijdag 29 november zei de econoom ''dat dit de politieke gebeurtenis van het jaar is in Europa''.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: