zaterdag 30 november 2013

Azarov 'woedend' om geweld op Maidan

Premier Mikola Azarov is woedend vanwege de gebeurtenissen op de vroege zaterdagochtend in Kiev, maar hij schrijft op zijn Facebookpagina dat hij voorlopig nog niet de schuld bij de demonstranten of bij de politie legt. ''Gezien de reacties van beide zijden is nog niet duidelijk bij wie deze provocatie ligt.''

Justitie zoekt inmiddels uit wat er precies is gebeurd en luistert volgens de premier daarbij naar alle betrokkenen. ''Het moet een objectief onderzoek zijn.'' Azarov benadrukte, zoals hij eerder heeft gedaan, dat wat hem betreft de demonstranten geen strobreed in de weg gelegd wordt, mits zij zich aan de wet houden.

De oppositie eist intussen het aftreden van minister van binnenlandse zaken Vitali Zacharsjenko die verantwoordelijk is voor het optreden van de oproerpolitie, de Berkoet. Stafchef Serhei Liovochkin van de president is zaterdagmorgen afgetreden uit protest tegen het politiegeweld in de hoofdstad. Gesuggereerd wordt inmiddels dat Zacharsjenko de nieuwe stafchef wordt. Parlementslid Inna Bohoslovska is uit Janoekovitsj' Partij van de Regio's gestapt en zij eist nu het aftreden van de president en het kabinet-Azarov.

Een petitie op de website van het Witte Huis waarin wordt gevraagd sancties op te leggen aan Janoekovitsj, zijn regering en al hun familieleden heeft inmiddels de 100.000 stemmen gekregen die nodig is om de regering van de Verenigde Staten tot een officiele reactie te verleiden. Ook oppositieleider Vitali Klitsjko van Oedar riep zaterdagmorgen op tot sancties tegen de president.

De burgemeester van Ternopil heeft de inwoners van zijn stad opgeroepen om zondag massaal naar Kiev te trekken voor de grote demonstratie die de oppositie wil houden. De burgemeester van Lviv heeft laten weten dat hij demonstranten geen strobreed in de weg zal leggen. Media (tv-zender TBI, website 7 Dagen) melden dat zaterdagmiddag twee vliegtuigen met agenten van de Russische oproerpolitie in Kiev zijn geland.

Bronnen: Ukrinform, Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: