dinsdag 19 november 2013

'De bal hangt boven het net. Maar waar hij valt?'

De politieke situatie in Oekraïne heeft veel weg van een scene uit Woody Allen's film Match Point waarin een tennisspeler de bal raakt en het beeld stilstaat als de bal boven het net hangt. ''Niemand weet aan welke kant van het net de bal valt. Het is het beslissende moment in de wedstrijd. En zo gaat het nu ook in Oekraine'', vertelde een EU-topambtenaar die direct betrokken is bij de pogingen om Oekraïne richting Europa te krijgen aan het persbureau Reuters.

De onzekerheid of Oekraïne richting Rusland of richting Europa gaat, vindt z'n weerslag op de financiële markten, want buitenlandse investeerders vrezen dat de toch al moeizaam draaiende Oekraïense economie volledig instort als het associatieverdrag met de EU afketst, er toch geen geld van het IMF komt en Rusland het buurland de duimschroeven verder aandraait. De drie belangrijkste internationale kredietbeoordelaars waarderen Oekraïne steeds verder af.

Het strategisch adviesbureau Eurasia schat de kans dat het associatieverdrag er komt inmiddels op minder dan 50 procent, want het lukt maar niet om de kwestie-Timosjenko op te lossen. En dat is nu eenmaal een belangrijke voorwaarde van de EU-lidstaten, met Duitsland voorop.

Analist Alex Brideau van Eurasia meent dat president Viktor Janoekovitsj zich heel goed bewust is van de voordelen van het associatieverdrag en dat hij nu zijn hand dreigt te overspelen. "Hij probeert nu uit hoe ver hij kan gaan bij het zoeken naar een oplossing voor Timosjenko die hem zelf het beste uitkomt. Hij gaat er vanuit dat de EU wel meebeweegt, maar die kans is uiteindelijk niet heel groot.''

Bron: Kyiv Post, Reuters

Geen opmerkingen: