dinsdag 26 november 2013

Drie redenen om af te zien van het EU-verdrag

Het besluit om voorlopig af te zien van het associatieverdrag met de Europese Unie heeft zo z'n redenen, meent Russia Today. President Viktor Janoekovitsj vroeg maandagavond om begrip voor het regeringsbesluit na dagen van protest. Rusland zou een lagere gasprijs hebben beloofd, een handelsoorlog met verstrekkende gevolgen is voorlopig van de baan. RT noemt drie redenen waarom de regering het associatieverdrag nog niet wil ondertekenen.

1. Geen garanties
Brussel heeft in de afgelopen twee jaar politieke en economische concessies van Kiev gevraagd, maar het plaatste daar geen financiële garanties tegenover. Terwijl de Oekraïense regering zit met een tekort van liefst 8 miljard Amerikaanse dollar aan het einde van dit jaar, kwam van de EU slechts een aanbod van 1 miljard euro. Dit aanbod ging ook nog eens vergezeld van de voorwaarde dat op de uitkeringen verlaagd zou moeten worden. Premier Mikola Azarov noemde afgelopen donderdag een die dag ontvangen brief van het IMF de genadeslag voor het associatieverdrag. De voorwaarden van het IMF waren onder meer een verdubbeling van de woonlasten en het bevriezen van salarissen.

2. Handelsverliezen
Zou Oekraïne deel gaan uitmaken van het vrijhandelsgebied van de Europese Unie, dan dreigde Rusland de open grens met het buurland gaan sluiten, uit vrees voor een stroom van ongecontroleerde goederen, goedkoper omdat er geen invoerrechten over zou zijn betaald. Volgens president Vladimir Poetin kan dat ''het einde betekenen van hele sectoren van de Russische economie'', met name de landbouw, de auto- en vliegtuigindustrie. Na het sluiten van de grens voor Oekraïense goederen richting Rusland betekent de Eurozone nauwelijks een alternatief: de Oekraïense goederen kunnen de concurrentie op die markt niet aan. In plaats van hulp te bieden, heeft de EU al te kennen gegeven dat wordt volhard in de eis dat oud-premier Joelia Timosjenko wordt vrijgelaten.


3. Gasprijs
Oekraïne onderhandelt al maandenlang met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een nieuwe miljardenlening, tussen de 10 en 15 miljard dollar. Het IMF wil volgens berichten niet verder gaan dan 4 miljard en dan ook nog onder voorwaarden die voor de regering niet acceptabel zijn. Rusland hanteert een hoge gasprijs voor het buurland en wenst daar niet over te onderhandelen zo lang Oekraïne een Europese koers vaart in plaats van zich aan te sluiten bij de Russische douane-unie. Tegelijkertijd eist het IMF dat wordt afgezien van de overheidssubsidie van liefst 30 procent op de consumentenprijs voor aardgas, waardoor veel huishoudens de gasrekening niet meer kunnen voldoen.
Dan is er nog de gastransportleiding van uit Rusland naar Europa. Die dateert uit begin jaren '60 en is dringend aan vernieuwing toe. Rusland wil de gastransportleiding graag overnemen, maar daar wil de regering niet aan. De EU heeft financiële hulp toegezegd, maar komt nog altijd niet over de brug.

Bron: Russia Today

Geen opmerkingen: