maandag 25 november 2013

EU wil nog steeds handelsakkoord met Oekraïne

Brussel hoopt nog altijd dat Oekraïne voor toenadering tot Europa kiest. Het zogeheten associatieverdrag dat de EU en Oekraïne deze week moeten gaan ondertekenen, blijft op tafel liggen. Dat verklaarden EU-president Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, maandag.

Volgens de twee EU-leiders biedt het verdrag de beste mogelijkheid om de economische situatie in Oekraïne te ondersteunen en het land verder te hervormen en te moderniseren. ,,Om zo een stabiele en welvarende toekomst voor alle Oekraïners op te bouwen.''

Het verdrag moet leiden tot nauwere economische en politieke banden tussen Oekraïne en de EU. Dat is niet naar de zin van buurland Rusland, dat sterke druk heeft uitgeoefend op Kiev om niet naar het Westen af te drijven. Die druk lijkt gewerkt te hebben. De Oekraïense regering heeft de voorbereidingen voor het verdrag opgeschort. Massale protesten volgden hierop van zowel tegen- als voorstanders.

,,Bewust van de externe druk op Oekraïne geloven wij dat overwegingen voor de korte termijn niet opwegen tegen de voordelen van dit akkoord op lange termijn'', aldus Van Rompuy en Barroso. Oekraïne dwingen tot ondertekenen, daar voelen de twee EU-leiders niets voor. Zij wijzen er wel op dat de Oekraïense burgers de afgelopen dagen hebben laten zien dat zij de ,,Europese vereniging'' begrijpen en omarmen.

Van Rompuy en Barroso keuren de acties van het Kremlin dan ook af. ,,Sterkere banden met de EU gaan niet ten koste van relaties die onze partners hebben met hun andere buren, zoals Rusland.''

Bron: Europa Nu

Geen opmerkingen: