vrijdag 15 november 2013

Gazprom: Naftogaz koopt weer gas bij ons

Naftogaz is gestopt met het pompen van aardgas uit de eigen ondergrondse opslag en koopt weer aardgas van Rusland. Dat zegt althans Alexei Miller, topman van de Russische gasgigant Gazprom. Een week geleden was het Oekraïense staatsenergiebedrijf gestopt met het afnemen van gas uit Rusland. De import via Polen en Slowakije verdrievoudigde sindsdien, maar ook werd gas voor binnenlands gebruik uit het ondergrondse depot gehaald.

Donderdag sloeg Gazprom alarm omdat de ondergrondse opslag in de komende wintermaanden te weinig gas zou bevatten, waardoor de bevoorrading van Europa in gevaar dreigde te komen. Diezelfde dag liet Gazprom echter ook aan Naftogaz weten dat het bedrijf bereid is concessies te doen. Niet door de prijsverlaging waarom Oekraïne al zo lang vraagt, maar door langer krediet te geven aan Naftogaz dat al sinds de zomer moeite heeft om de maandelijkse rekeningen van Gazprom te betalen.

Vrijdag belde de Russische premier Dmitri Medvedev met zijn Oekraïense ambtsgenoot om hem op de contractuele verplichting te wijzen dat er minimaal 21,5 miljard kubieke meter aardgas in de ondergrondse opslag moet zitten.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: