woensdag 27 november 2013

Janoekovitsj: houding EU is vernederend

President Viktor Janoekovitsj zegt dat de Europese Unie bij de besprekingen over financiële hulp "vernederende" voorwaarden heeft gesteld. De opstelling van de EU was onaanvaardbaar, aldus Janoekovitsj in een televisie-interview op de zender 1+1. Volgens de president wilde Europa alleen hulp bieden als Oekraïne de voorwaarden zou aanvaarden van het Internationaal Monetair Fonds. "We hoeven ons niet op die manier te laten vernederen, we zijn een serieus land", zei Janoekovitsj.

Oekraïne heeft volgens Janoekovitsj jaarlijks 20 miljard dollar nodig om het land op een Europese standaard te brengen en er voor te zorgen dat het bedrijfsleven de concurrentie met de EU aan kan. Hij zei dat de EU op scherpe voorwaarden bijna 610 miljoen euro aan steun heeft aangeboden. Het IMF wil dat de regering onder meer stopt met het (fors) subsidiëren van de gasprijs voor de huishoudens. Dat is voor Oekraïne volstrekt onaanvaardbaar.

Vorige week donderdag maakte de Oekraïense regering bekend dat het overleg met de EU over nauwere samenwerking in een associatieverdrag was opgeschort. Het was de bedoeling dat Oekraïne dat verdrag aanstaande vrijdag op een EU-top in Litouwen zou ondertekenen.
Janoekovitsj woont die top in Vilnius wel bij, zei hij in het interview.

Bronnen: Interfax, NOS

Geen opmerkingen: