donderdag 21 november 2013

Oedar wil gratie van president voor Timosjenko

Oppositiepartij Oedar heeft president Viktor Janoekovitsj gevraagd om oud-premier Joelia Timosjenko gratie te verlenen en daartoe de commissie bijeen te roepen die hem in dit soort zaken adviseert. ''Daarmee komt de president tegemoet aan de verzoeken die de Europese waarnemers Cox en Kwasniewski hebben gedaan om Timosjenko vrij te laten, een verzoek dat ook al is gedaan door 173 parlementsleden'', zei Irina Herasjenkio van Oedar nadat alle zes voorstellen waren weggestemd die beoogden Timosjenko voor medische behandeling naar Duitsland te laten gaan.

Fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van Timosjenko's Moederlandpartij overhandigde een concept-voorstel aan parlementsvoorzitter Volodimir Ribak, met het verzoek die aan de president te overhandigen. "Hij kan er zo z'n handtekening onder zetten'', aldus Jatsenjoek.

Eurocommissaris Stefan Fule komt donderdagavond opnieuw naar Kiev, zo liet zijn woordvoerder Peter Stano weten. Fule was daar dinsdag ook al voor overleg met de president, maar ook met vertegenwoordigers van oppositie en regeringspartij. Voorzitter Pawel Kowal van de commissie voor samenwerking met Oekraïne van het Europese Parlement zei donderdag na het wegstemmen van de voorstellen voor Timosjenko dat president Janoekovitsj alsnog kan ingrijpen en zo een oplossing forceren. Beide kampen hebben volgens Kowal nog speelruimte. Zo lang dat het geval is, is er nog hoop.

Parlementslid Michailo Sjesjevtov van de Partij van de Regio's liet weten dat de werkgroep van parlementsleden inderdaad nog niet is uitgepraat. Snel zal het echter niet gaan. ''Ik denk dat een compromisvoorstel pas tegen de feestdagen in december in stemming komt. Na de feestdagen volgt dan de tweede stemming.''

Bron: Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: