dinsdag 19 november 2013

Oppositie schikt zich naar Partij van de Regio's

Met nog slechts negen dagen te gaan tot aan de EU-conferentie in Vilnius is de oppositie bereid om in te stemmen met vrijwel alle voorwaarden die de Partij van de Regio's stelt aan het vertrek van oud-premier Joelia Timosjenko naar Duitsland. Nog maar een kort geleden zei de oppositie dat zij niet van plan was een 'medische vakantie' van Timosjenko te accepteren. Dat wil zeggen: dat zij niet akkoord zou gaan met slechts een onderbreking van Timojsenko's gevangenisstraf in plaats van kwijtschelding van die straf.

Toch hebben Timosjenko's Moederlandpartij, Oedar en Svoboda er maandag na urenlang beraad mee ingestemd. ''We hebben elkaars nieren geproefd'', verklaart Irina Herasjsjenko die namens Oedar deel uitmaakt van de werkgroep die in de afgelopen twee weken naarstig gezocht heeft naar een oplossing. Timosjenko zelf heeft eerder aangegeven dat zij akkoord gaat met elke oplossing, als de Europese waarnemer Pat Cox en Aleksandr Kwasniewski die ook acceptabel vinden.

Dinsdag slaagde de werkgroep er ook in overeenstemming te krijgen over de maximale termijn die een gevangene voor medische behandeling in het buitenland mag verblijven. Verlenging met een jaar is ook mogelijk, maar alleen door tussenkomst van de rechter. Eerder was de oppositie er nog tegen gekant.

Volgens parlementslid Andrei Kozhemjakin van de Moederlandpartij is het nu nog slechts een kwestie van de goede wil van de Partij van de Regio's. Hij verwacht dat het definitieve voorstel donderdag in stemming gebracht kan worden. Maar Volodimir Olieinik van de regeringspartij toonde zich sceptisch over het vervolg: "Dag na dag krijgen we nieuwe voorstellen van de oppositie. Als dat zo doorgaat, dan lukt dat niet." Zijn fractievoorzitter Volodimir Jefremov gaat er van uit dat de kans dat een wetsvoorstel om de kwestie-Timosjenko op te lossen op 50 procent ligt.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: