dinsdag 26 november 2013

Studenten voegen zich massaal bij protest

Enkele duizenden studenten van de Kiev Mohila Academie en de Taras Sjevtsjenko Universiteit zijn dinsdagmiddag naar het pleim Maidan in de hoofstad getrokken, waar ze zingen en dansen. Ze roepen andere studenten op zich bij het pro-Europa protest te voegen. Inmiddels zijn ook ruim duizend studenten uit Lviv gearriveerd.

Intussen komen er berichten binnen via Twitter en Facebook dat de accounts van deelnemers aan EuroMaidan en bekende activisten worden gehackt, waarna er berichten op worden geplaatst met de bedoeling verwarring te zaaien.

Oksana Romanioek van het Instituut voor Massainformatie meldt dat er al veel gevallen van misbruik van sociale media zijn ontdekt. Zij veronderstelt dat het om dezelfde hackers gaat die in de afgelopen maanden al voor de nodige problemen zorgden. ''Ze vallen namelijk alleen politici van de oppositie aan, journalisten en actievoerders. Ik heb nog geen enkele keer gehoord dat een account is gehackt van een politicus die achter de regering staat. Het doel is steeds hetzelfde: mensen in diskrediet brengen en ze intimideren."

Romanioek adviseert journalisten en actievoerders hun wachtwoorden voor de social media geregeld te vernieuwen en goed op te letten of hun accounts worden gehackt.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: