zondag 29 december 2013

Demonstranten naar Janoekovitsj' landgoed

Voor de zesde opeenvolgende zondag wordt massaal gedemonstreerd op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Nog altijd wordt het aftreden geeist van zowel president Viktor Janoekovitsj als zijn kabinet en moeten er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Rond het middaguur begint de manifestatie op EuroMaidan.

Tegelijkertijd begint dan een demonstratieve mars naar het landgoed van Janoekovitsj in het dorp Novi Betrivski. Vanaf het metrostation Heroiv Dnipra wordt twaalf kilometer gelopen naar Mezjijira, zoals het landgoed heet. Het is niet zeker dat de president thuis is. Op zijn website staat geen reis of verplichting vermeld.

''Er zijn hooguit honderd dapperen geweest die het hebben aangedurfd om thuis bij Janoekovitsj te gaan demonstreren", aldus parlementslid Olesia Orobets van de oppositie op haar Facebook-pagina. Zelf heeft ze het ook geprobeerd, maar de autorit er naar toe eindigde ''met een in scene gezet ongeluk en doorgesneden banden.''

Ook al zijn de omstandigheden winters, toch willen er fietsers vanuit Kiev naar Novi Betrivski rijden. ''We houden een bijeenkomst van Maidan te velde om te laten zien dat we er genoeg van hebben'', liet de Fietsersbond weten.

De oppositie kondigde zondagmorgen ook 'politieke excursies' aan naar de woningen van premier Mikola Azarov en parlementsvoorzitter Volodimir Ribak.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: