vrijdag 13 december 2013

EU wil helpen bij bereiken akkoord met IMF

De Europese Unie wil Oekraïne helpen bij het verkrijgen van een nieuwe lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waardoor de financiële beletselen om het associatieverdrag met de EU worden weggenomen. Dat heeft Eurocommissaris voor nabuurzaken Stefan Fule donderdag gezegd na afloop van een gesprek met vice-premier Serhei Arboezov.

Het IMF houdt al een jaar de boot af voor een lening van tussen de 10 en 15 miljard Amerikaanse dollar. Dat komt vooral omdat de Oekraïense regering niet bereid is om de overheidssubsidie op de gasprijs voor huishoudens ineens te schrappen. Het zou neer komen op een lastenverzwaring voor de huishoudens met liefst 40 procent, aldus de regering. Nadat het associatieverdrag werd opgeschort en in Oekraïne een politieke crisis ontstond, bleek het IMF eerder deze week toch bereid om te praten over het stapsgewijs schrappen van de overheidssubsidie.

Fule vindt dat de EU best bij de onderhandelingen met het IMF kan bemiddelen, maar hij wil eerst graag duidelijkheid over de financiële gevolgen die het tekenen van het associatieverdrag heeft voor Oekraïne. ''We hebben de laatste tijd vooral overdreven verhalen gehoord over wat de economische modernisering gaat kosten. De cijfers vlogen in het rond, maar ze zijn doorgaans niet onderbouwd.'' De Eurocommissaris vindt bovendien dat de noodzakelijke modernisering niet als een kostenpost gezien moet worden, maar als een winstpunt.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: