dinsdag 24 december 2013

Gemeentepersoneel Kiev krijgt geen salaris

Het gemeentepersoneel in Kiev krijgt over november en december geen salaris uitbetaald. Dat heeft gemeentesecretaris Haina Herheha dinsdag bekend gemaakt. Het geld ontbreekt, omdat de gemeenteraad geen besluit heeft kunnen nemen over de 17,8 miljoen euro overheidssubidie. Volgens Hereha bestaat de kans dat ook het openbaar vervoer in de hoofdstad stil komt te liggen omdat het personeel van Kyivpastrans al vanaf oktober geen salaris heeft ontvangen.

Omdat waarnemend burgemeester Oleh Popov is geschorst als gevolg van de gewelddadige ontruiming van het Onafhankelijkheidsplein op zaterdag 30 november heeft Hereha nu de leiding in handen. Zij leidde dinsdagochtend een korte vergadering van de gemeenteraad.

Raadsleden van de oppositie probeerden ook die vergadering nog tegen te houden, omdat zij vinden dat de gemeenteraad al in juli haar termijn er op had zitten en er dus verkiezingen nodig zijn. Dat geldt trouwens ook voor de burgemeester. Kiev heeft al geruime tijd een waarnemend burgemeester, omdat over het houden van verkiezingen in de hoofdstad een besluit nodig is van het parlement. De Partij van de Regio's wil een nieuwe burgemeester en raad kiezen tegelijk met de presidentsverkiezingen in 2015.

Het stadhuis van Kiev is nog altijd bezet en dat was ook een reden voor Hereha om niet echt te gaan vergaderen. De korte bijeenkomst van dinsdagmorgen werd elders in de stad gehouden. Buiten stonden duizend demonstranten.

Bronnen: ForUm, Kyiv Post

Geen opmerkingen: