donderdag 26 december 2013

Helft Oekraïners vindt situatie in hun land explosief

Slechts 2 procent van de Oekraïners beschouwt de politieke situatie in het land als stabiel, tegenover 49,4 procent die vindt dat de situatie explosief is. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het bureau Rating. Directeur Oleksei Antipovitsj van Rating constateert dat de houding van veel Oekraïners ten opzichte van de autoriteiten veranderd is.

Hij leidt dit af uit het feit dat 49,7 procent van de ondervraagden bereid is de straat op te gaan als hun leefomstandigheden verslechteren. Slechts 28,5 procent neemt de dingen nog zoals ze zijn, omdat ze alles beter vinden dan dat er chaos in het land ontstaat. De bereidheid om te demonstreren is onder jongeren overigens het dubbele van het aantal ouderen dat wil gaan protesteren.

Terwijl slechts 5,7 procent tot dusverre daadwerkelijk de straat op is gegaan om tegen de regering te demonstreren, blijkt 21,6 procent weliswaar niet zelf bereid te zijn om te protesteren maar het een goede zaak vindt als anderen dat wel. Tegen de anti-regeringsdemonstraties is 47,6 procent, terwijl 45 procent het een slechte zaak vindt als demonstranten de toegang tot regeringsgebouwen blokkeren.

Het aantal Oekraïners dat daadwerkelijk de straat op is gegaan om de regering te steunen is nog weer kleiner: slechts 0,5 procent, terwijl 3,5 procent daartoe bereid is als de situatie daarom vraagt. Maar 75,8 procent is er tegen om steun te betuigen aan de regering.

Het politiegeweld dat in de afgelopen weken enkele keren de kop opstak in de hoofdstad Kiev, wordt door 73,6 procent afgekeurd, terwijl 30,9 procent het terecht vindt dat dat geprobeerd is het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad te ontruimen. Van alle ondervraagden had 11,2 procent er overigens geen oordeel over.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: