zaterdag 21 december 2013

Het leven gaat 'gewoon' door op EuroMaidan

Hoe staat het eigenlijk met EuroMaidan, het protest op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev? Het blijkt een dorp op zich. Met mensen die komen en gaan, met hardcore activisten die er soms al wekenlang dag en nacht verblijven. Ze kijken allemaal uit naar zondag, als de vijfde massademonstratie is tegen de regering-Janoekovitsj. Wordt het weer zo'n happening als de vier voorgaande edities nadat de regering voor Rusland gekozen lijkt te hebben in plaats van Europa?

EuroMaidan lijkt z'n eigen gang te gaan. Met z'n eigen bewakers, leiders, koks en schoonmakers. Met eigen regels, zoals het rook- en drinkverbod. ''Als het misgaat, willen we mensen waarop we kunnen vertrouwen'', zegt de 62-jarige Vasil Bajanek uit Odessa, een van de vele bewakers die uitkijkt naar de oproerpolitie Berkoet of naar 'titoesjki', huurlingen en provocateurs.

"Wij geloven in een betere toekomst voor ons land'', zegt de 20-jarige Mariana Temnik, de enige vrouwelijke bewaker op het plein. ''Ik ben hier vooral om morele steun te verlenen'', zegt de jonge student uit Sambir in het westen van het land. Zij is bereid ook de jaarwisseling en Kerst op het Onafhankelijkheidsplein door te brengen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: