zaterdag 14 december 2013

Jacques Monasch spreekt demonstranten moed in

Tweede Kamerlid Jacques Monasch van de PvdA heeft zaterdag de pro-EU-demonstranten in de Oekraïense hoofdstad Kiev moed ingepraat. Hij zei tegen de Oekraïners dat de wereld naar de bevolking van het Oost-Europese land kijkt en luistert. "De bevolking van Oekraïne moet haar eigen toekomst kunnen bepalen", zei Monasch. "We horen jullie stem en we weten dat jullie niet opnieuw een Sovjetstaat willen worden." Hij zei te hopen dat de Oekraïeners elke dag blijven demonstreren "totdat de overheid luistert".

Volgens Monasch staat Europa voor vrijheid en solidariteit, maar in Brussel zijn er volgens de PvdA'er "helaas ook technocraten en bureaucraten". De menigte herhaalde de laatste woorden uit zijn speech: 'Slava Oekraini (Hup Oekraïne)'. Daarna volgde een applausje.

De Dutise Europarlementarier Rebecca Harms was voor de tweede keer in korte tijd in Kiev. Thuis volgde ze de ontwikkelingen in Oekraine op de voet. ''Ik was erg onder de indruk van jullie. Als Europees Parlement zullen we alles doen wat we kunnen om jullie te beschermen.''

De vooraanstaande Amerikaanse senator John McCain sprak zaterdag met patriarch Filaret van de Orthodoxe kerk, maar ook met demonstranten en hij dineerde met de drie oppositieleiders.

Bronnen: Kyiv Post, NU.nl, YouTube

Geen opmerkingen: