donderdag 26 december 2013

Janoekovitsj wil lagere gasprijs doorberekenen

President Viktor Janoekovitsj wil een lagere gasprijs voor zowel de huishoudens als het bedrijfsleven.met ingang van het nieuwe jaar. Hij heeft premier Mikola Azarov daartoe inmiddels opdracht gegeven. Onlangs bereikte Janoekovitsj met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin overeenstemming over verlaging met liefst een derde van de gasprijs die Naftogaz aan Gazprom betaalt. Dat voordeel moet doorgegeven worden aan de eindgebruikers, zij het stapsgewijs.

De Oekraïense regering heeft maandenlang overhoop gelegen met het internationaal Monetair Fonds over de bijna 40 procent overheidssubsidie op aardgas. Het IMF vindt dat die subsidie geschrapt dient te worden. Recent gaf het IMF nog wat ruimte, door de subsidie stapsgewijs af te schaffen. Met de forse prijsverlaging van het Russische aardgas in het verschiet moet Oekraïne tegemoet kunnen komen aan deze voorwaarde voor een nieuwe miljardenlening.

Daar is overigens wel een risico aan verbonden, want elk kwartaal moet de prijs van het Russische aardgas opnieuw worden vastgesteld. Voldoet Oekraïne niet aan de Russische voorwaarden dan kan de gasprijs weer worden opgeschroefd.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: