zaterdag 14 december 2013

Janoekovitsj zet burgemeester Kiev op non-actief

Waarnemend burgemeester Oleksansdr Popov van Kiev en Volodimir Svkovitsj, de tweede secretaris van Nationale Veiligheidsraad zijn door president Viktor Janoekovisj voorlopig geschorst vanwege hun rol bij de gewelddadige ontruiming van het Onafhankelijkheidsplein in de vroege ochtend van zaterdag 30 november.

Politiechef Valeri Koriak en zijn rechterhand Petro Fedsjoek zijn vanwege dezelfde gebeurtenis in staat van beschuldiging gesteld door het Openbaar Ministerie. ''Zij zijn verantwoordelijk voor het optreden van de oproerpolitie. We hebben opnamen waaruit dat duidelijk blijkt'', zei procureur-generaal Viktor Pshonka.

Pshonka kwam zaterdag zelf ook in opspraak. Hij verklaarde namelijk dat de organisatoren van de demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein waren gewaarschuwd dat ze weg moesten omdat de gemeente de kerstboom wilde plaatsen. Toen ze daar geen gehoor aan gaven, trad de Berkoet op.

Uit videobeelden van de Duitse tv-zender ARD blijkt evenwel dat het verhaal over de kerstboom pas naar buiten kwam toen de oproerpolitie al in actie was gekomen. Uit de beelden blijkt ook dat de demonstranten zich niet verzetten, maar op het moment van de aanval het volkslied inzetten. Vervolgens sloegen 290 agenten van de Berkoet - het aantal werd zaterdag door Pshonka genoemd - er flink op los.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post, YouTube

Geen opmerkingen: