donderdag 26 december 2013

Lvivska Gazeta: zwarte voorpagina uit protest

Zwarte voorpagina na geweld tegen journaliste
De krant Lvivska Gazeta pakte donderdag uit met een zwarte voorpagina en de zin 'We hebben geen woorden als journalisten worden geslagen'. Dat gebeurde nadat een bekende Oekraïense oppositiejournaliste en pro-Europese activiste dinsdagnacht zwaar werd toegetakeld in Kiev.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd Tetjana Tsjornovol van de weg gereden in Borispil, een voorstad van Kiev. Ze probeerde te vluchten, maar werd daarna brutaal in elkaar geslagen door twee mannen. Ze liep een gebroken neus, een hersenschudding en verschillende blauwe plekken op. Volgens artsen zou ze minstens drie operaties moeten ondergaan.

De achtervolging op de snelweg kon gefilmd worden dankzij een dashboardcamera in de wagen van Tsjornovol. De foto's van de toegetakelde journaliste gingen de wereld rond en lokten internationale verontwaardiging uit. Honderden demonstranten trokken naar het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarop de president het geweld veroordeelde en een onderzoek beval. Het incident was het laatste in een lange reeks aanvallen op journalisten en burgeractivisten die kritiek uitten op de regering.
Woensdag identificeerde de politie drie verdachten en voerde ze al twee arrestaties uit, donderdag werd de derde gearresteerd.

Na het voorval riep zangeres Ruslana de Oekraïnse journalisten op tot solidariteit en spoorde hen aan om de zaak tot op het bot uit te spitten. 'Ik geloof dat jullie in staat zijn ervoor te zorgen dat niemand (anders) lijdt en dat zij die schuldig zijn tot politieke gerechtigheid gebracht zullen worden', schreef de zangeres op haar Facebook-pagina. 'Eervolle journalisten, jullie zijn het volk, en jullie zijn de vierde macht. Vandaag steunt de vrede in onze natie op jullie, op jullie principes en op jullie solidariteit.'


Bronnen: DeStandaard, Lvivska Gazeta

Geen opmerkingen: