maandag 16 december 2013

Regio's wil dat Azarov zijn ministers wegstuurt

De Partij van de Regio's dringt er bij premier Mikola Azarov op aan om zijn kabinet goeddeels te vervangen. Parlementslid Hanna Herman zei maandagmorgen in een interview met Radio Free Europe/Radio Liberty dat ''90 procent'' van de ministers volgens de regeringsfractie aan de kant gezet dient te worden.

Dat zou volgens haar ook minister van binnenlandse zaken Vitali Zacharsjenko kunnen betreffen die verantwoordelijk wordt gehouden voor de gewelddadige ontruiming van het Onafhankelijkheidsplein in de vroege ochtend van 30 november.

Herman's partijgenoot Volodimir Oliinik liet weten dat zeker de ministers die betrokken waren bij het opstellen van het associatieverdrag met de EU uit het kabinet moeten. Hij wil ze zelfs voor de rechter brengen omdat het verdrag nadelig uitpakt voor Oekraïne. Ook eerdere ministers als Petro Porosjenko wil hij ter verantwoording roepen. Porosjenko hoort nu bij de aanvoerders van het anti-regeringsprotest.

Het 'verzoek' van de Partij van de Regio's aan premier Azarov om de meeste van zijn ministers te ontslaan komt op een opvallend moment. Een motie van wantrouwen van de oppositie haalde het eerder bij lange na niet, maar zondag werd bekend dat de communisten en de oppositie van Moederlandpartij, Oedar en Svoboda het eens zijn geworden over een nieuwe motie van wantrouwen waarover ze deze week nog willen stemmen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: