maandag 23 december 2013

Wellicht associatie zonder vrijhandelsverdrag

Parlementsvoorzitter Volodimir Ribak sluit niet uit dat Oekraïne in de nabije toekomst enkel het associatieverdrag met de Europese Unie ondertekent, dus zonder het vrijhandelsverdrag. ''Het lijkt me een goede optie en ik weet dat er inmiddels in twee commissies over wordt gesproken'', aldus Ribak tegenover journalisten. Hij voegde er aan toe dat Oekraïne inzet op samenwerking met zowel de EU als met Rusland.

Oekraïne heeft moeite met het vrijhandelsverdrag, omdat vrije handel met de EU inhoudt dat het Oekraïense bedrijfsleven zich moet aanpassen aan de Europese wet- en regelgeving. Het vrijhandelsverdrag vereist daarom op korte termijn forse investeringen en dat geld is er niet nu het land in een economische recessie verkeert.

Gevraagd naar de verklaring van de Russische president Vladimir Poetin dat Oekraïne alleen wordt geholpen ''als een broer'' vanwege de nauwe band tussen beide landen merkte Ribak op: "Als we werkelijk broers waren, dan zou ik het geld geven al een broer, maar als het om een lening gaat die met rente moet worden terugbetaald, dan betreft het toch echt een financiële relatie tussen twee landen.''
 
Bron: Interfax

Geen opmerkingen: