dinsdag 21 januari 2014

Betogers houden stand, al 40 uur inmiddels

De betogers hebben in de afgelopen nacht stand gehouden tegenover het politiecordon op de Chroestjovstraat in Kiev. In de vroege ochtend kwamen ze zelfs tot op 30 meter van de oproerpolitie, die prompt waarschuwde dat de nieuwe wetgeving vanmorgen is ingegaan, waardoor draconische straffen mogelijk zijn.

Zes nieuwe wetten, met gevangenisstraffen tot vijftien jaar voor demonstranten, zijn gepubliceerd in de overheidskrant Holos Ukrainy. De politie mag sinds vanochtend 5 uur met scherp schieten. Niet alleen de betogers gooiden vannacht met molotovcocktails, ook de oproerpolitie ging daartoe over. Verder werden weer veel traangasgranaten afgeschoten.

De kerk speelde een opmerkelijke rol vannacht. Toen het er op leek Om 7.15 uur kwamen twee orthodoxe priesters naar het 'niemandsland' tussen betogers en politie. Terwijl in de verte de klokken van de St. Michaelskathedraal klonken - zoals ook al het geval was op 10 december tijdens een poging EuroMaidan te ontruimen - stopten de betogers heel even met het bestoken van de politie.

Er was niet alleen veel (oproer)politie op de been, maar grote aantallen titoesjki (huurlingen) maakten de stad onveilig. Oppositieleider Vitali Klitsjko wist er eigenhandig twee in de kraag te vatten. Hij droeg ze over aan de EuroMaidan-organisatie.

Van diverse kanten wordt bericht dat de politie gericht schiet op journalisten. Gistermiddag waren al 28 journalisten gewond geraakt. Ook zijn er arrestaties verricht onder journalisten, die daarbij flink geslagen werden.

Bronnen: Pravda Ukrajina, Kyiv Post

Geen opmerkingen: