maandag 27 januari 2014

Boze minister vindt het tijd voor noodtoestand

Minister Olena Loekasj van Justitie heeft gedreigd dat zij de Nationale Veiligheidsraad wil vragen de noodtoestand uit te roepen als het zondagavond bezette gebouw van het ministerie niet snel wordt vrijgegeven. De minister zei dit in een toespraak op de televisie, waar zij er op wees dat haar medewerkers juist het hele weekeinde doorwerkten aan voorstellen om gevangen betogers amnestie te kunnen verlenen en om terug te kunnen keren naar de Grondwet van 2004, zoals de oppositie wil. In die vorige versie van de Grondwet levert de president bevoegdheden in ten gunste van het kabinet.

Volgens Loekasj moesten medewerkers - ze sprak nadrukkelijk van vrouwelijke medewerkers - toezien hoe leden van de organisatie Spilna Sprava naar binnen stormden en allerlei persoonlijke spulletjes van ze kapot sloegen. Vervolgens werd er water naar binnen gespoten ''waardoor een perfecte ijsbaan is ontstaan''.

De bezetters hebben inmiddels laten weten dat ze er niet aan denken om het gebouw te verlaten. "We hebben niets te verliezen. Feitelijk zitten we al in een noodtoestand.'' De kans dat de noodtoestand wordt uitgeroepen, lijkt klein aangezien de minister van Defensie zondag liet weten dat het leger geen partij kiest en zich neutraal opstelt. Eerder werd al wel bekend dat een bevel tot uitvaardiging van de noodtoestand gereed ligt en dat slechts de handtekening van president Viktor Janoekovitsj volstaat.

De minister deed een beroep op ''ambassadeurs, diplomatieke missies en consuls om met eigen ogen te komen aanschouwen hoe onder de noemer van Europese waarden onze Europese toekomst wordt vernield''. Het bezette gebouw is overigens niet het hoofdgebouw van het ministerie. Dat wordt nog altijd goed bewaakt door de politie.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: