woensdag 22 januari 2014

EU veroordeelt geweld, Doema waarschuwt EU

De Europese Unie veroordeelt het geweld in Kiev, waarbij woensdagochtend drie mensen om het leven kwamen, twee door politiekogels. ''Het gebruik van geweld is geen antwoord op de politieke crisis. Er moet onmiddellijk een einde aan komen. De mensen die voor dit geweld verantwoordelijk zijn moeten daarvoor gestraft worden'', aldus Eurocommissaris Catherine Ashton. Zij vindt dat het rechte op vrije meningsuiting en vrije vergadering van de Oekrainers gerespecteerd en beschermd dient te worden. Ashton riep beide partijen op om te gaan onderhandelen.

Het Russische parlement heeft een motie aangenomen waarin buitenlandse inmenging in de gebeurtenissen in Oekraine wordt afgewezen. ''Buitenlandse politici, die zich bemoeien met binnenlandse aangelegenheden van Oekraine, overtreden daarmee de internationale regels en zij moeten stoppen met het verder laten escaleren van de gebeurtenissen daar'', aldus de verklaring van de Doema. De parlementsleden roepen de oppositie op om af te zien van geweld, niet meer de confrontatie te zoeken en naar de onderhandelingstafel te gaan.

Ook de Oekraiense minister van Justitie Olena Loekasj heeft het over buitenlandse inmenging. Zij riep de ambassadeurs in Kiev woensdagmorgen bijeen en vertelde hen dat zij zich zorgen maakt om de bezoeken die buitenlandse diplomaten geregeld zouden brengen aan de organisatoren van het anti-regeringsprotest in het al bijna twee maanden bezette stadhuis.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: