woensdag 22 januari 2014

Gesprek met Janoekovitsj levert niets op

Het gesprek tussen drie oppositieleiders en president Viktor Janoekovitsj heeft woensdag niets opgeleverd. Dat heeft oppositieleider en oud-topbokser Vitali Klitsjko na het overleg gezegd. Klitsjko liet duizenden betogers in Kiev weten dat Janoekovitsj in het drie uur durende gesprek geen positieve reactie heeft gegeven op de eisen van de betogers, die onder meer toenadering tot de Europese Unie willen.

Hij riep de demonstranten op zich te verzetten tegen pogingen van de politie om het Onafhankelijkheidsplein in Kiev schoon te vegen. ''Morgen, als de president niet reageert, gaan we in de aanval'', zei Klitsjko. Hij wil echter liever in gesprek blijven. "Als hij vervroegde verkiezingen uitschrijft, is de druk van de ketel.''

Woensdagavond uitten ruim 50.000 mensen hun woede over het optreden van de ordetroepen. Volgens bronnen binnen de oppositie zijn inmiddels al zeven demonstranten om het leven gekomen. De autoriteiten hebben drie sterfgevallen bevestigd, maar ontkenden dat de slachtoffers door de oproerpolitie zijn gedood.

Bronnen: NU.nl, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: