vrijdag 24 januari 2014

Gouverneurskantoren bezet in vijf provincies

In vijf provincies in het midden en westen van Oekraine hebben betogers donderdagmiddag en -avond bezit genomen van de kantoren van de gouverneurs. Het gaat om Lviv, Ternopil, Tsjerkasi, Rivne en Chmelnitski. Het gebouw in Chmelnitski werd omstreeks 23.00 uur terugveroverd door de oproerpolitie. Opvallend genoeg beschermden betogers de politie tegen aanvallen van radicale actievoerders.

Betogers probeerden ook de gouverneurskantoren te veroveren in Soemi, Ivano-Frankivsk, Zjitomir en Vinnitsja, maar slaagden er nog niet in. Vandaag willen zij een nieuwe poging ondernemen.

Er zijn geen berichten over grootschalige demonstraties in het oosten van het land, waar president Viktor Janoekovitsj zijn machtsbasis heeft. In Lviv en Ternopol doen veel bestuurders van de Partij van de Regio's afstand van hun partijlidmaatschap. De gouverneur van Lviv diende gisteren zijn ontslag in, maar kwam daar later op terug. De voormalige politiegeneraal zou onder druk van betogers die zijn kantoor bezetten zijn handtekening hebben gezet.

De president heeft vrijdagmorgen Andrei Klioejev de leiding gegeven over zijn organisatie. Klioejev is daartoe ontheven van zijn functie als secretaris van de Nationale Veiligheidsraad. Hij wordt door de betogers verantwoordelijk gehouden voor eerdere gewelddadigheden van de kant van de oproerpolitie.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: