woensdag 22 januari 2014

'Legerofficieren zijn niet bereid om in te grijpen'

De Oekraiense journalist en politicoloog Oleg Leusenko meldt op basis van bronnen bij het leger dat het nog niet tot ontruiming van het Onafhankelijkheidsplein en de Chroestjovstraat is gekomen omdat legerofficieren weigeren om het bevel daartoe te gehoorzamen. Volgens Leusenko heerst daardoor onzekerheid in het regeringskamp.

Het bevel om in te grijpen zou massaal genegeerd worden waarbij de officieren zich op een artikel in de Grondwet beroepen. Zij willen niet als degenen bekend staan die een oorlog tegen het volk hebben gevoerd. Ook vanuit de familiekring zou druk op officieren worden uitgeoefend om niet aan een gewelddadig ingrijpen mee te doen, waardoor zij met schande overladen worden. Leusenko voegt er aan toe dat dit plausibel lijkt, want het leger zou in korte tijd een einde aan alle onlusten in de hoofdstad kunnen maken als het daartoe bereid zou zijn.

Oppositieleider Vitali Klitsjko zou daar maandagavond al op geanticipeerd hebben toen hij meldde dat in de toekomst alle militairen en leden van de oproerpolitie die zich niet hebben misdragen ook niet vervolgd zullen worden. "Vrees niet en wees met de bevolking. Want jullie zelf en jullie familie moeten leven verder leven te midden van diezelfde bevolking."

Bron: Voice of Ukraine

Geen opmerkingen: