zaterdag 25 januari 2014

Minister: 'Oppositie heeft geen greep op situatie'

Minister Vitali Zachartsjenko van Binnenlandse Zaken vindt dat de oppositieleiders onverantwoordelijk handelen door zich niet te distantiëren van radicale betogers, terwijl ze ook niet in staat blijken om die in de hand te houden. Zachartsjenko meent ook dat de gebeurtenissen van de afgelopen dagen in Kiev aantonen ''dat onze pogingen om het conflict op een vreedzame manier zonder militaire inzet geen enkel effect hebben''.

De minister legde de schuld voor de dood van een politieman in de afgelopen nacht neer bij het parlementslid Oleg Liasjko die een oproep gedaan zou hebben om agenten aan te vallen en ze gevangen te nemen. Een agent ligt in het ziekenhuis als gevolg van een aanval door betogers op het Onafhankelijkheidsplein, twee van zijn collega's worden volgens de minister vastgehouden in het door betogers bezette stadhuis. Iets wat door de aanvoerders van EuroMaidan wordt ontkend.

De politie zou over informatie beschikken dat er wapens naar het Huis van de Vakbond en het stadhuis zijn gebracht. De voormalige minister van Defensie Anatoli Hritsjenko deed vanmorgen een oproep aan de betogers om zich te bewapenen - nadrukkelijk met legaal verkregen wapens - en te patrouilleren op het Onafhankelijkheidsplein en de omliggende straten. Hij vroeg ook oorlogsveteranen en medewerkers van beveiligingsbedrijven om daarbij te helpen. Eerder had Hritsjenko al gewaarschuwd voor de aanwezigheid van leden van de Russische geheime dienst in Kiev.

Circa 500 betogers verzamelden zich zaterdagmorgen bij het kantoor van het Openbaar Ministerie in Kiev. In Vinnitsja veroverden betogers het kantoor van het provinciebestuur. Zij eisen het aftreden van de provinciebestuurders van de Partij van de Regio's. In tien steden hebben betogers inmiddels bezit genomen van overheidsgebouwen: Loetsk, Ivano-Frankivsk, Tsjernivtsi, Ternopil, Lviv, Rivne, Chmelnitski, Soemi, Vinnitsja en Kiev. Enkele honderden agenten van de oproerpolitie die de overheidsgebouwen bewaakten hebben de kant van de demonstranten gekozen, tot grote vreugde van de menigte.

Nabij de stad Uzhgorod is een hotel afgebrand dat in het bezit was van gouverneur Oleksandr Ledida van Transkarpatië. Er zijn geen bewijzen van brandstichting, maar de gouverneur is vanwege financiele malversaties weinig populair bij de bevolking. Vrijdag ondernamen betogers een poging om het gouverneurskantoor te bezetten, maar ze slaagden daar niet in.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrajinska Pravda, Interfax, Western Information Center, Uzhgorod.in

Geen opmerkingen: