maandag 27 januari 2014

Oppositie bereid verder te onderhandelen

De oppositie is bereid opnieuw met de regering te onderhandelen om verdere escalatie en bloedvergieten te voorkomen en de rust in het land te laten terugkeren. Dat heeft het hoofdkwartier van het Nationaal Verzet verklaard. Het zou gaan om een bereidheid ''die los staat van wat de regering aan besluiten neem ten aanzien van onderhandelingen of van uitroepen van de noodtoestand''. 
 
Zaterdagavond bood president Viktor Janoekovitsj oppositieleider Arseni Jatsenjoek aan dat hij premier mocht worden, Vitali Klitsjko vice-premier. Het aanbod werd afgeslagen. Janoekovitsj beloofde dat uiterlijk zondag alle afgelopen week gevangen genomen betogers vrij zouden komen. Die belofte is hij nog altijd niet nagekomen.
 
Eurocommissaris Stefan Fule van Nabuurzaken is aan het einde van de middag weer in Kiev gearriveerd. Hij wil proberen de onderhandelingen vlot te trekken door gesprekken te voeren met oppositie en regering. De Raad van Europa heeft maandagmiddag de regering opgeroepen om de omstreden wetten van 16 januari in te trekken, omdat die in strijd zouden zijn met de Europese Conventie van de Rechten van de Mens. 
 
In de afgelopen 24 uur was het rustig in Kiev, volgens het hoofdkwartier is het niet uitgesloten dat de woede door een onverwachte gebeurtenis weer toeslaat. Inmiddels is duidelijk geworden dat de politie op alle toegangswegen van de hoofdstad wegversperringen heeft opgericht, waar passerende auto's worden gecontroleerd. In het zaterdagnacht bezette expositiegebouw Huis van Oekraine is nu het hoofdkwartier van AutoMaidan gevestigd.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: