maandag 27 januari 2014

Overzicht van acties in heel Oekraïne

Betogers hebben bezit genomen van de provinciehuizen van Ivano-Frankivsk, Lviv, Loetsk, Chernivtsi, Ternopil, Chmelnitsi, Rivne, Vinnitsa, Zjitomir en Poltava. De provinciehuizen in Dnipropetrovsk, Zaporizia, Chernihiv en Cherson worden belegerd. Pogingen om deze gebouwen over te nemen, mislukten tot dusverre. Die in Soemi en Cherkasi waren korte tijd in handen van actievoerders. Er zijn protesten gaande in Odessa, Mikolajiv, Charkiv en Loehansk.

In de noordoostelijke stad Soemi bezetten betogers het stadhuis en een parlementslid van de Moederlandpartij heeft de leiding van de stad op zich genomen, aldus het persbureau Unian. De politie wist betogers afgelopen nacht met geweld uit een tentenkamp bij het provinciehuis te verjagen. Er zijn arrestaties verricht, maar het is onduidelijk hoeveel mensen zijn opgepakt.

Enkele duizenden betogers probeerden het provinciehuis in de zuidoostelijke stad Zaporizja binnen te komen, maar de politie verhinderde dat met traangasgranaten en rookbommen.

1560656_647747711953361_1756008417_n
Een bescheiden blokkade in Uzhgorod.
In de zuidoostelijke stad Cherkasi kwamen circa 2.000 mensen bijeen. Veertig van hen werden opgeapkt door de politie, waarbij betogers en journalisten werden geslagen. Het ging om een bliksemactie van AutoMaidan waarbij volgens het persbureau Unian onmiddellijk provocateurs in actie kwamen die molotovcocktails naar het provinciehuis gooiden. Daarop braken gevechten uit. Er vielen veel gewonden.

In de stad Chernihiv ten noorden van Kiev hebben betogers barricades opgericht bij het provinciehuis. Zaterdag mislukte een poging om het gebouw te bezetten. In Dnipropetrovsk kwamen duizenden betogers bijeen bij het provinciehuis. De politie werd geholpen door titoesjki (provocateurs). Er werd met traangas, rookbommen en stenen naar de betogers gegooid. Er werd ook geshoten, waarbij aanhangers van de voetbalclub Dnipro gewond raakten.

Ook in Odessa en Charkiv werd gedemonstreerd. Hier werden geen gewelddadigheden gemeld.

Bron: EuroMaidan PR, Kyiv Post


Geen opmerkingen: