woensdag 29 januari 2014

Parlement blijft worstelen met amnestiewet

Het parlement is nog altijd niet tot een besluit gekomen over een amnestiewet. Breekpunt is de eis van regeringszijde dat de bezette gebouwen en de barricades verlaten moeten worden voordat de amnestie wordt verleend aan gevangen genomen betogers, terwijl de regerende Partij van de Regio's wil dat ook de politie en andere verantwoordelijken voor de gewelduitbarstingen vrijuit gaan. ''Het is niet terecht als we alleen amnestie verlenen aan een partij in het conflict'', meent parlementslid Volodimir Oliinik van de Partij van de Regio's.

Nadat oppositie en regeringspartij het dinsdag snel eens werden over het schrappen van de meeste wetten die half januari werden aangenomen om de anti-regeringsdemonstraties de kop in te drukken, wilde het woensdag maar niet vlotten. Ook vanavond praat het parlement verder over een oplossing. Er liggen drie voorstellen voor een amnestiewet: van de Partij van de Regio's, van de Moederlandpartij namens de oppositie en van enkele onafhankelijke parlementsleden.

Een ander lastig punt is de rol van de oppositie bij de vorming van een nieuw kabinet. President Viktor Janoekovitsj bood fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij zaterdag aan dat hij de nieuwe premier kon worden en Vitali Klitsjko kon vice-premier worden. Ze weigerden, ook nadat premier Mikola Azarov gisteren zijn ontslag aanbood.

''Ik begrijp heel best waarom ze ons in het kabinet willen hebben. Er staat voor 34 miljard Amerikaanse dollar aan leningen uit en daarvan moet 11 miljard dollar dit jaar worden terugbetaald. Dat geld hebben ze niet. De regering is de macht over het land bijna kwijt, het bedrijfsleven kwijnt en er is geen zicht op economische groei op dit moment", zei Jatsenjoek vandaag aan journalisten.

Hij voegde er aan toe dat het geen zin heeft om als oppositie alleen de premier en eventueel een vice-premier kan leveren maar niet de eindverantwoordelijkheid heeft. Die ligt bij de president. De oppositie wil volgens Jatsenjoek alleen regeringsverantwoordelijkheid als eerst de Grondwet zodanig is aangepast dat de presidentiële macht fors wordt teruggebracht.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: