zaterdag 25 januari 2014

Regering stuurt vermanende sms naar betogers

Wie deze week te dicht in de buurt kwam van de antiregeringsprotesten in Kiev, kreeg een sms om te melden dat hij geregistreerd werd als oproerkraaier. Pure intimidatie, met de groeten van de Oekraïense overheid. Nogal wat mensen in de buurt van het Onafhankelijkheidsplein in Kiev keken dinsdag raar op toen ze vriendelijk maar kordaat via sms gebrandmerkt werden als oproerkraaier.

Foto’s van het berichtje gingen al snel rond op het internet en schopten het tot op de sites van The Guardian en The New York Times. Hoewel het berichtje niet ondertekend is, zien waarnemers en betogers er een weinig subtiele poging in van de Oekraïense overheid om paniek te zaaien. Het telefoonnummer van de afzender '111' doet ook niet meteen vermoeden dat de berichtjes afkomstig zijn van een doordeweekse bron. De boodschap is duidelijk: wij zien u en we weten wie u bent.

Best intimiderend, en het regende dan ook al snel vergelijkingen met de totalitaire dictatuur die George Orwell schetst in zijn meesterwerk '1984', inclusief een gedachtenpolitie die weet te vinden wie op de verkeerde plek op het verkeerde moment de verkeerde dingen denkt.

Het berichtje volgt ook op strengere antibetogingswetten die de regering vorig weekend had goedgekeurd en die dinsdag van kracht gingen. De wetten voorzien celstraffen tot vijftien jaar voor wie deelneemt aan massale rellen. Met het sms’je lijken de autoriteiten te zeggen: ‘Betrapt!’

De vraag is of de actie afradend werkt. De 38-jarige betoger Joeri Maslovsky denkt alvast van niet, zo zei hij aan The Guardian. ‘Ik denk dat deze sms’jes dom zijn en vooral mensen viseren die gemakkelijk bang worden. Ze gaan de mensen niet afschrikken die nu al aan het betogen zijn.’

Het ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent dat het de sms'jes verstuurd heeft, maar zegt wel camerabeelden te analyseren om de 'meest actieve deelnemers' aan de betogingen te identificeren en te arresteren. Ook de telecombedrijven distantiëren zich van de actie. Een operator, Kyivstar, steekt in een perscommuniqué de schuld op zogenaamde ‘piratenstations’ die het signaal van Kyivstar zouden misbruiken om gericht sms’jes te verspreiden. Technisch perfect mogelijk – een gsm communiceert zijn locatie met de dichtstbijzijnde zendmast. Blijft de vraag natuurlijk welk soort piraten aan het werk zouden zijn.

Het is niet de eerste keer dat gsm-signalen gekaapt worden voor het verspreiden van politieke boodschappen aan nietsvermoedende burgers. The New York Times herinnert eraan dat in 2011, tijdens de laatste dagen van het bewind van Hosni Moebarak, alle 'eerlijke en trouwe mannen' onder de Vodafone-klanten in Egypte via sms opgeroepen werden om ‘verraders en criminelen te confronteren en ons volk en eer te verdedigen’.

Ook bij dreigende natuurrampen wordt de technologie gebruikt om waarschuwingen massaal uit te sturen. Maar een analist vertelt aan The New York Times dat de gerichte spam die mensen op en rond het Onafhankelijkheidsplein in Kiev ontvingen, 'de doelgerichtste campagne is die ze in dit verband al heeft gezien'.

Bron: De Standaard

Geen opmerkingen: