donderdag 20 februari 2014

Russische bemiddelaar naar Kiev (updates)

18.45 uur - De Amerikaanse regering eist dat president Janoekovitsj zijn troepen weghaalt uit het centrum van Kiev.

18.30 uur - Maidan meldt dat er nu 30.000 mensen op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev zijn.
De Partij van de Regio's in Rivne heeft zichzelf opgeheven.

18.18 uur - De Russsische ombudsman Vladimir Loekin komt op verzoek van president Janoekovitsj naar Kiev om te bemiddelen tussen de regering en de oppositie. Dat meldt het persbureau RIA Novosti op gezag van woordvoerder Peskov van de Russische president Poetin. Loekin is een ervaren diplomaat met een goede reputatie op het gebied van de mensenrechten. Hij leidde eerder een grote oppositiepartij. De Partij van de Regio's is tegen het inschakelen van Europese bemiddelaars.
 
18.00 uur - Het metroverkeer in Kiev is deels hersteld. Het is mogelijk om naar het centrum te reizen, terug nog niet.


17.40 uur - De EU wil dat er een overgangsregering komt. De drie EU-ministers van Buitenlandse Zaken die in Kiev zijn, hebben een stappenplan bij zich waarin dit een onderdeel is. De drie bespraken het plan vanmiddag met de president en zullen later met leiders van de oppositie praten. Het plan voorziet in herziening van de grondwet en later presidents- en parlementsverkiezingen. Na het gesprek verklaarde een EU-bron dat de drie ministers ''kansen op een compromis'' zien.

17.30 uur - De politie in Poltava patroullieert samen met actievoerders in de stad om titoesjki (provocateurs) op te sporen.

17.20 uur - Volgens parlementslid Oleh Liashko willen de parlementsleden Saldo en Povalii het land uit vluchten. "Ze bevinden zich nu in de VIP-ruimte van de luchthaven Borispil. Ze vluchten voor de wraak van het volk.''


16.54 uur - In het parlement hebben zich nu 227 leden geregistreerd. De vergadering wordt geleid door vice-voorzitter Roeslan Koshoelinski. Het stemsysteem werkt niet, vandaar dat besloten is bij handopsteken te stemmen. Alle 227 (van de officieel 450 parlementsleden) waren daar voor.
Volgrns parlementslid Oleh Liashko zijn de gezinnen van de zoons van president Janoekovitsj vertrokken vanaf de luchthaven van Donetsk. Dat zou het Openbaar Ministerie in Donetsk mee hebben gedeeld. Het is volgens Ukrajinska Pravda onduidelijk om Janoekovitsj' zonen zelf mee zijn gegaan.

16.40 uur - Volgens de Moederlandpartij heeft de Oekraiense ploeg de Olympische Winterspelen in Sotsji verlaten.

16.36 uur - De medische dienst van Maidan meldt dat er nu 100 doden zijn en 500 gewonden. Minister Vitali Zachartsjenko van Binnenlandse Zaken heeft toegegeven dat hij de politie toestemming heeft gegeven om met scherp te schieten op de betogers. Gisteren ontkende hij nog.

Geen opmerkingen: