donderdag 20 februari 2014

42 doden onder betogers (updates)

14.26 uur - Verslaggevers van de Kyiv Post hebben 42 doden geteld. Arts Olha Boholomets weet inmiddels dat veel slachtoffers zijn gevallen door scherpschutters.

12.21 uur - Parlementslid Andrei Illienko van Svoboda meldt op zijn Facebookpagina dat hij een gesprek heeft gehad met waarnemend burgemeester Volodimir Makejenko. Die zou hem hebben gezegd dat hij uit de Partij van de Regio's is gestapt. Hij zou ook opdracht hebben gegeven om de metro vrij te geven. Het dodental komt volgens de Kyiv Post op 37. De situatie is enigszins tot rust gekomen.

11.49 uur - De metro in Kiev is buiten gebruik. Althans, voor betogers. De politie voert versterkingen aan via de metro.

11.44 uur - Er zijn nog onbevestigde berichten dat de benzinestations in Kiev snel dicht gaan. Volgens een taxichauffeur zijn de zeven bruggen over de Dnipro door de politie afgesloten.

11.01 uur - Zeker zes bussen met elk dertig agenten van de oproerpolitie staan nu bij de St. Michaelskathedraal. De betogers houden 60 politiemensen vast bij het opnieuw bezette stadhuis. Er zijn scherpschutters gesignaleerd.

10.30 uur - Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Joeri Loetsenko, tegenwoordig een van de leiders van de oppositie, heeft vanaf het podium op Maidan het parlement opgeroepen om met spoed bij elkaar te komen. Hij verzekert de parlementsleden dat zij ongehinderd kunnen vergaderen. Oppositieleider Vitali Klitsjko is wel in de buurt, kijkt bezorgd, maar wil de mensen op het plein niet toespreken.

09.59 uur - Verslaggevers van de Kyiv Post melden dat er al minstens 35 doden zijn. Rond het Onafhankelijkheidsplein zijn scherpschutters actief. Huilende mensen vertellen hoe ze stervenden in hun armen hebben gehouden.

09.50 uur - Artsen melden dat er vanmorgen tenminste zeven doden onder de betogers zijn gevallen. Ze werden doodgeschoten door de poltie toen ze bij het Oktoberpaleis kwamen. Een verslaggever van persbureau Reuters telde tien lichamen.
De betogers hebben zelf vijftig politiemensen gevangen genomen.

9.13 uur - Een aanvoerder van de betogers meldt dat er een grote, gewapende groep titoesjki staat te wachten op het Bessarabieplein. Er zijn zeker 10.000 mensen op het Onafhankelijkheidsplein. In het Oekrinehotel worden gewonden opgevangen. De betogers willen uit veiligheidsoverwegingen niet verder oprukken dan tot bij het Europaplein.

9.06 uur - Er zijn nog onbevestigde berichten over versterkingen die arriveren aan de achterkant van het Oktoberpaleis.

8.54 uur - Er is opnieuw een dode gevallen, mogelijk een tweede. Ook is een vijftal politiemensen flink gewond. Het Oktoberpaleis staat in brand, alsook een politiebus. De politie is teruggedrongen, de Institoetskastraat in.

8.21 uur - Geweeerschoten klinken op het Onafhankelijkheidsplan, terwijl honderden betogers nu op de politie af gaan en die terugduwt over de heuvel, tot achter het Oktoberpaleis. Er staat een politiebus in brand. Betogers beschermen zichzelf tegen kogels met schilden.
Er is een 28e dode gemeld als gevolg van het geweld van dinsdag.

8.05 uur - Een aanvoerder van de betogers roept vanaf het podium op tot kalmte. De voorste verdedigingslinie krijgt opdracht niets meer over het vuur te gooien, aangezien zich daar een nieuwe verdedigingslinie gevormd zou hebben. Parlementslid Lesja Orobets waarschuwt dat er een scherpschutter op een dak aan het plein is gesignaleerd. Er zijn zeker 1.000 mensen op Maidan.

7.30 uur - Afgelopen nacht bleef het rustig op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Tot nu. Er zijn explosies en het lijkt er op dat het gisteravond door president Viktor Janoekovitsj en de oppositieleiders afgesproken bestand alweer ten einde is. Radicale actievoerders wezen het bestand van de hand, maar vielen niet aan.
Wel lijkt nu sprake van grote opwinding bij hen, alsof ze ieder moment een grote aanval van de oproerpolitie en ordetroepen verwachten. Grote, zwarte rookwolken stijgen op. Over en weer wordt met flashbanggranaten en molotovcocktails gegooid.

Geen opmerkingen: