zondag 16 februari 2014

Jatsenjoek aan Maidan: 'Ik ben niet te koop!'

De oproerpolitie heeft zich teruggetrokken bij het parlementsgebouw in Kiev, tot grote vreugde van oppositieleider Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij. ''Nu moeten we nog af zien te komen van de corrupte regering'', zei hij, waarna de naar schatting 30.000 betogers op het Onafhankelijkheidsplein luid applaudisseerden.

Jatsenjoek vertelde de menigte over zijn bezoek aan oud-premier Joelia Timosjenko afgelopen week in Charkiv. ''Zij, maar ook wij zijn vastbesloten'', aldus Jatsenjoek. Hij keek ook alvast uit naar de ontmoeting die hij morgen samen met partijleider Vitali Klitsjko van Oedar heeft, als zij in Berlijn de Duitse bondskanselier Angela Merkel spreken. ''Wij willen afschaffing van de visumplicht, financiële steun van de Europese Unie en investeringen in ons bedrijfsleven die zorgen voor banen. Ook willen we hulp bij het verbeteren van ons rechtssysteem. Ook vinden wij dat Oekraïne vroeg of laat deel kan gaan uitmaken van de EU.''

Jatsenjoek gaf aan dat hij wel premier wil worden, maar dat hij dat alleen doet als hij over echte macht kan beschikken en niet over een beetje macht, terwijl president Viktor Janoekovitsj nog steeds aan de touwtjes trekt. Janoekovitsj bood Jatsenjoek al aan om premier te worden, maar die weigerde. ''Ik ben niet te koop!', legde hij vanmiddag uit.

De anti-regeringsdemonstratie op het Onafhankelijkheidsplein werd als gebruikelijk afgesloten met het gezamenlijk zingen van het volkslied. Veel deelnemers aan de manifestatie begaven zich vervolgens naar de barricades in de Hroesjevskistraat. Daar worden ze tegengehouden door een rij betogers met schilden, zoals vier weken lang de oproerpolitie een honderdtal meters verderop de betogers tegen wist te houden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: