woensdag 26 februari 2014

Jatsenjoek beoogd premier, Tarasjoek vice-premier

Arseni Jatsenjoek is de beoogd premier. De fractievoorzitter van de Moederlandpartij in het parlement werd woensdagavond als zodanig voorgesteld op het podium op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Boris Tarasjoek, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, wordt vice-premier en heeft als taak de aansluiting bij Europa te realiseren. Joeri Prodan is de beoogde minister voor Energie, terwijl Dmitro Boelatov minister van Jeugd en Sport wordt, als het parlement de voordracht morgen volgt. Boelatov was de leider van AutoMaidan die werd ontvoerd en met een afgesneden oor wist te overleven.

Andrei Paroebii wordt secretaris en daarmee hoofd van de Nationale Veiligheidsraad, terwijl Oleksandr Shlapak is voorgedragen als minister van Financien. Pavlo Petrenko is de beoogde minister van Justitie, terwijl Pavlo Sheremet het ministerschap van Economische Zaken is toebedacht. Serhei Kvit wordt de nieuwe minister van Onderwijs en Wetenschappen, Oleh Moesii minister van Volksgezondheid, Ljoedila Denisova krijgt Sociale Zaken en Andrei Mochnik Milieu.

Andrei Deschitsja wordt minister van Buitenlandse Zaken, Oleksandr Mirni minister van Landbouw en Ostap Semerak minister zonder portefeuille. Olha Bohomolets, in de roerige voorbije weken hoofd van de medische dienst van Maidan, wordt vice-premier met daarbij de portefeuille Humanitaire Zaken. Volodimir wordt vice-premier met Regionale Zaken in zijn portefeuille en Oleksandr Sich wordt eveneens vice-premier. Arsen Avakov is al waarnemend minister van Binnenlandse Zaken en dat blijft hij, zo is de bedoeling. Over de benoeming van Leonid Kostjoestsjenko als minister van Infrastructuur wordt nog beraadslaagd. Opvallend is de afwezigheid van prominente Oedar-leden in het nieuwe kabinet.

De namen van de beoogde ministersploeg werden opgelezen door enkele leiders van EuroMaidan ten overstaan van tienduizenden op het Onafhankelijkheidsplein. Die bleken niet erg blij met de twee mannen die de nieuwe regering gaan leiden: interim-president Oleksandr Toersjinov, sinds vandaag ook legeraanvoerder en bovendien parlementsvoorzitter en Arseni Jatsenjoek, die enkele dagen eerder nog sprak van ''politieke zelfmoord'' door het nieuwe kabinet aan te voeren dat allerlei noodzakelijke, maar ongetwijfeld impopulaire maatregelen moet nemen. Beiden werden ontvangen met boe-geroep dat weinig goeds belooft voor de nabije toekomst.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: