vrijdag 28 februari 2014

Klitsjko én Timosjenko willen president worden.

Partijleider Vitali Klitsjko van Oedar heeft nogmaals bevestigd dat hij op zondag 25 mei meedoet aan de presidentsverkiezingen, evenals oud-premier Joelia Timosjenko. "Ik heb dat maanden geleden al aangekondigd. We hadden niet zo snel verkiezingen verwacht, maar dat heeft me niet op andere gedachten gebracht'', aldus Klitsjko vanmiddag.

Twee dagen geleden had hij contact gezocht met Timosjenko, die hem vertelde dat ook zij zich kandidaat stelt. Op een vraag van verslaggevers of het niet vreemd is dat twee partijen die elkaar zo hard nodig hebben in de huidige politieke situatie elk met een eigen kandidaat komen, zei Klitsjko dat dit geen problemen hoeft te geven. ''Als we maar open en eerlijk naar elkaar zijn en dat we verkiezingen transparante verkiezingen krijgen.''

De kandidatuur van de leider van de Moederlandpartij heeft hem wel verrast, moest Klitsjko erkennen. ''Er was nog geen enkele mededeling van haar kant geweest, maar ze bevestigde het in ons gesprek.''

De afgelopen zaterdag afgezette president Viktor Janoekovitsj gaf vanmiddag tijdens een persconferentie in de Russische stad Rostov aan de Don te kennen dat hij zich niet kandidaat stelt bij de komende verkiezingen, aangezien hij zichzelf nog altijd ziet als de legitiem gekozen president van Oekraine.

Als eerste gaf de inmiddels afgetreden gouverneur Michail Dobkin van Charkiv aan dat hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen. Het gaat om een hardliner van Janoekovitsj' Partij van de Regio's. De vorige week aan de kant gezette minister van Sociale Zaken Natalia Korolevska beraadt zich nog op haar kandidatuur. Haar partij Voorwaarts Oekraïne! haalde de kiesdrempel niet bij de parlementsverkiezingen van oktober 2012 waarna ze wel minister werd in het tweede kabinet-Azarov.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: