woensdag 19 februari 2014

Ministers EU morgen naar Kiev voor overleg

De ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland en Polen reizen donderdag naar de Oekraïense hoofdstad Kiev af voor gesprekken met president Viktor Janoekovitsj. Laurent Fabius, Frankwalter Steinmeier en Radoslaw Sikorski zullen ook met leden van de oppositie spreken over het aanhoudende geweld tussen aanhangers van de oppositie en regeringstroepen. Op het Onafhankelijkheidsplein Maidan in de hoofdstad vielen sinds dinsdag zeker 26 doden.

De Europese Unie komt woensdag nog met een gezamenlijke verklaring over het instellen van sancties tegen leden van de Oekraïense regering. Dat heeft de Poolse onderminister van buitenlandse zaken Piotr Serafin via Twitter meegedeeld. Voorzitter van de Raad van Europa Herman Van Rompuy sprak woensdag met de Poolse premier Donald Tusk.

De Amerikaanse ambassadeur Geoffrey Pyatt in Kiev maakte al de eerste sancties bekend: Oekraïense functionarissen die te maken hebben met gewelddadigheden in Oekraïne mogen de Verenigde Staten niet meer in. Pyatt liet weten dat de visa geannuleerd zijn van Oekraïense functionarissen die volgens de VS dinsdag rechtstreeks te maken hebben gehad met het geweld op het Onafhankelijkheidsplein.

Volgens de ambassadeur moet Oekraïne rekening houden met meer sancties. Die zullen in Washington worden aangekondigd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry stelde daarvoor al "geschokt" te zijn door het geweld in Oekraïne.

De Amerikanen willen dat de Oekraïense regering de oproerpolitie terugtrekt bij het Onafhankelijkheidsplein en een bestand afkondigt. Volgens Kerry moet Janoekovitsj kiezen tussen ''compromis en dialoog'' of ''geweld en wanorde''.

De Britse premier David Cameron reageert volgens de BBC ook met afkeuring op het geweld. Hij waarschuwt Janoekovitsj dat "de wereld toekijkt" en dat "degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld rekenschap moeten afleggen".

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: