maandag 24 februari 2014

Moskal: nog groter bloedbad lag in verschiet

Er waren plannen om met nog veel meer geweld een einde te maken aan het protest op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Daarbij was het de bedoeling om de betogers van het plein te verjagen, maar ook om de leiders van Maidan in het Huis van de Vakbond gevangen te nemen. Het was de bedoeling om 22.000 politiemensen in te zetten, waaronder 2.000 manschappen van de oproerpolitie Berkoet. Ook zouden 224 medewerkers van de terrorisme-bestrijdingsgroep Alpha en zeven scherpschutters in actie moeten komen.

De plannen werden opgesteld met de hulp van Russische adviseurs en kregen de codenamen 'Golf' en 'Boemerang', aldus het parlementslid Hennadi Moskal van de Moederlandpartij die er maandag mee in de openbaarheid trad. Moskal was eerder onderminister van Binnenlandse Zaken.

Volgens documenten die Moskal in handen kreeg, blijkt dat de scherpschutters behoorden tot de eenheid Omega van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister Vitali Zachartsjenko gaf ook de eenheid Sokil opdracht om gewapenderhand op te treden. Sokil is een eenheid die normaliter de georganiseerde criminaliteit bestrijdt. Uit de documenten zou verder blijken dat een topman van de Russische inlichtingendienst bij de voorbereidingen hielp. Hij verbleef in het Hotel Kiev en werd betaald door de Oekraïense staatsveiligheidsdienst SBU.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: