dinsdag 18 februari 2014

20 doden, Huis van Vakbond brandt (updates)

01.17 uur - Er woedt een uitslaande brand in het Huis van de Vakbond. Er zijn mensen ingesloten door het vuur. De brandweer probeert ze te redden.

01.12 uur - Het dodental is opgelopen tot 20, volgens medisch coordinator Oleh Moesii van Maidan. Arts Olga Bogolomets voegde er aan toe dat het aantal gewonden de duizend overstijgt. "Mogelijk praten we over duizenden.''
De Duitse regering bevestigt dat bondskanselier Angela Merkel in de loop van dinsdag meerdere keren heeft geprobeerd om president Viktor Janoekovitsj aan de telefoon te krijgen. Dat is niet gelukt.

00.57 uur - Het wordt nu toch tijd voor de Europese Unie om sancties in te stellen tegen de Oekraiense autoriteiten. Dat meldt de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt. Hij reageert verontwaardigd op het weren van de uitzendingen van Kanal 5, de zender die van meet af aan openlijk heeft bericht over het anti-regeringsprotest.

00.54 uur - EuroMaidanPR meldt dat het Huis van de Vakbond door de oproerpolitie is overgenomen. De zesde verdieping van het gebouw zou in brand staan.


00.30 uur De voormalige vice-premier Oleksandr Toersjinov is gewond geraakt terwijl hij op het hoofdpodium stond op Maidan. Hij zou door een kogel getroffen zijn. Een agent van de oproerpolitie werd gevangen genomen door betogers die ook kans zagen een waterkanon in brand te steken. Daarmee werd voorkomen dat een andere wagen met een waterkanon verder het plein op reed.

00.23 uur - Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt een vijftiende dode. Het is opnieuw een politieman. Er zouden 272 politiemensen gewond zijn, waarvan 59 schotwonden hebben opgelopen.

00.19 uur - De oproerpolitie komt verder het plein op en heeft nu toch het Huis van de Vakbond ingenomen. Er wordt getracht door de voorste linie van de betogers te breken. De mensenmassa op het plein zingt het volkslied.

23.57 uur - Presidentieel adviseur Hanna Herman meldt dat Janoekovitsj een televisietoespraak houdt nadat hij heeft gesproken met oppositieleiders Arseni Jatsenjoek en Vitali Klitsjko. Dat gesprek had om 22.00 uur moeten beginnen, maar de twee wachten nog altijd op de president.

Regions, said that he will address Ukrainians after the president's meeting with the nation's two top opposition leaders, Arseniy Yatseniuk and Vitali Klitschko. -- Olena Goncharova
23.53 uur - Betogers breken de straat op bij het postkantoor, doen ze in zakken en brengen die vervolgens naar de 'frontlinie'. Vanaf het podium op Maidan wordt gemeld dat het dodental is opgelopen tot 14.

23.40 uur Berichten doen de ronde over groepen titoesjki - provocateurs in dienst van de autoriteiten - die de straten van Kiev afschuimen. Een medewerkster van de Kyiv Post meldt dat er in de Kostolnajastraat schoten klinken.

23.30 uur - Nog altijd verblijven volgens de Kyiv Post 20.000 mensen op het Onafhankelijkheidsplein. Het vuur brandt nog steeds, de vlammen lopen vanaf het Huis van de Vakbond tot aan het monument op het plein. Betogers blijven stenen naar de politie gooien en de politie op haar beurt schiet flashgranaten terug. Ook worden er traangasgranaten gebruikt. Het Huis van de Vakbond is nog in handen van de betogers. Eerder was gemeld dat de politie er bezit van had genomen.

23.00 uur - Waarnemend burgemeester Volodimir Makejenko heeft de bedrijven en winkeliers in het centrum van Kiev opgeroepen om morgen dicht te blijven. Als er toch personeel aanwezig moet zijn, dan zo weinig mogelijk mensen, aldus Makejenko.

22.47 uur - Het dodental is gestegen tot dertien, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het zou gaan om zeven burgers en zes politiemensen.

22.22 uur - Diverse nieuwsbronnen melden dat betogers in het westen van het land politiebureaus hebben bezet. Het gaat om de districtskantoren in Lviv en Ivano-Frankivsk. Het kantoor van de regionale politie in Ternopil wordt belegerd. De krant Den meldt dat in Ivano-Frankivsk circa duizend betogers de straat op zijn gegaan.

22.15 uur De actievoerders verlaten noodgedwongen het Huis van de Vakbond dat al sinds 1 december bezet is gehouden. Het was al die tijd het hoodkwartier van EuroMaidan.

Feb. 18, 10:10 p.m. Road police on the crossroads of Gonchara Street and Yaroslaviv Val are stopping every car enroute to Gonchara Street to check their boots for possible involvement in the protests. -- Iryna Yeroshko
Herman says talks will start only when violence stops 
Feb. 18, 10:08 p.m. -- Presidential adviser Hanna Herman told Radio Free Europe/Radio Liberty negotiations between the government and the opposition will only happen once peace is restored. “Negotiations only happen when the force methods of fighting are stopped, when the opposition takes armed people off the streets and when calm is renewed in the country,” said Herman. “There needs to be agreement. What the opposition is doing now, calling further for armed conflict is a great crime against the Ukrainian people and the Ukrainian state." -- Katya Gorchinskaya

22.20 uur - Een tientallen meters lange linie van vuur scheidt politie en betogers op Maidan van elkaar. Alles wat maar brandbaar is, wordt via de massa doorgegeven en op het vuur gegooid. De tenten gaan in vlammen op en dat geldt ook voor de houten huisjes op het plein die worden afgebroken en de materialen naar voren doorgegeven.

22.08 uur - Adviseur Hanna Herman van president Janoekovitsj heeft tegenover Radio Free Europe/Radio Liberty verklaard dat pas wordt onderhandeld als er niet meer wordt gevochten. ''Als de oppositie de gewapende mensen van de straat haalt en het rustig is in het land. De oppositie lokt momenteel meer geweld uit en dat is een misdaad tegenover ons volk en ons land."

22.04 uur - De oproerpolitie rukt langzaam maar zeker op. Inmiddels heeft de Berkoet een kwart van het Onafhankelijkheidsplein veroverd op de betogers. Die proberen stand te houden, maar moeten toch terrein prijs geven. Er zijn nog altijd duizenden op het plein.

22.03 uur - Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat opnieuw een politieman is gedood. Het aantal slachtoffers bij de politie komt daarmee op drie.

21.52 uur - Het Huis van de Vakbond, sinds december bezet door actievoerders, is door de oproerpolitie overgenomen. Het lijkt er in alles op dat de autoriteiten een einde willen maken aan het al drie maanden durende protest op het Onafhankelijkheidsplein. De Ukrajinska Pravda meldt dat de situatie hopeloos lijkt voor het anti-regeringsprotest.

21.50 uur - President Viktor Janoekovitsj heeft de drie oppositieleiders gevraagd om nog vanavond met hem om de tafel te gaan om de kritieke situatie in Kiev te bespreken. Die ontmoeting staat voor 23.00 uur gepland. Eurocommissaris Catherine Ashton riep aan het begin van de avond al op om toch vooral weer te gaan onderhandelen.  Inmiddels heeft zij ook haar verontrusting uitgesproken dat de oproerpolitie schijnt te beschikken over Kalasnikovs.
De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt heeft via Twitter laten weten ''dat iedereen de verantwoordelijkheid heeft om een ophanden zijnde ramp af te wenden''. Zijn Oekraiense ambtgenoot Leonid Kozhara heeft alle ambassadeurs in Kiev bij zich geroepen om zijn visie op de gebeurtenissen van vandaag met hen te delen.


21.02 uur - Waarnemend premier Serhei Arboezov heeft Eurocommissaris Stefan Fuele beloofd dat de oproerpolitie komende nacht niet op betogers gaat schieten. Een waterkanon van de politie is bij het Onafhankelijkheidsplein tegen gehouden met molotovcocktails.
Na Rinat Achmetov heeft ook miljardair Viktor Pinsjoek zich uitgesproken tegen het gebruik van geweld. ''Ons land heeft sinds de onafhankelijkheid bijna 25 jaar geleden altijd bloedvergieten kunnen voorkomen. Laten we dit goede gebruik snel in ere herstellen'', aldus de schoonzoon van oud-president Leonid Koetsjma.
 
Feb. 18, 8:51 p.m. Twitter users report that Channel 5 is being switched off across Ukraine, but their live feed on YouTube still works. -- Iryna Yerosko
20.50 uur - Een boze menigte bij het metrostation Zjitmirska meldt dat er wel treinen langs komen, maar dat die niet stoppen bij de stations in het centrum van Kiev. Taxichauffeurs zouden nu een dubbel tarief rekenen.

20.43 uur - Oppositieleider Arseni Jatsenjoek vraagt de politie om zich 200 meter terug te trekken en een wapenstilstand in acht te nemen tot morgenochtend.


20.38 uur - Het verkeer in Kiev wordt vanaf middernacht beperkt. Om meer onrust te voorkomen, aldus de autoriteiten.

20.30 uur - Oekraine's rijkste man Rinat Achmetov heeft het bloedvergieten in Kiev veroordeeld. "Onder geen omstandigheid is het gerechtvaardigd om geweld te gebruiken tegen mensen die vreedzaam demonstreren.'' Achmetov riep op om weer te gaan onderhandelen.

20.20 uur - Betogers en oproerpolitie bestoken elkaar over en weer vanuit de richting van het Europaplein. Een pantserwagen is door de barricade gereden, maar in brand gestoken met molotovcocktails. De aanval van de politie gaat door.


20.25 uur - We blijven op het Onafhankelijkheidsplein, wat er ook gebeurt, aldus de oppositieleiders vanaf het podium van Maidan. "De kans bestaat dat ze proberen ons hier weg te jagen, maar dat laten we niet gebeuren'', aldus Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij. Vitali Klitsjko van Oedar gaf aan dat ze woensdagmorgen hoe dan ook het gesprek met president Viktor Janoekovitsj aan gaan. "We laten de kans niet voorbij gaan om toch nog tot een vreedzame oplossing te komen.''

20:15 uur - De politie zet drie waterkanonnen in tegen de betogers. Die houden de politie vooralsnog op aftand met hoog opgestookte vuren.

19.57 uur -  De oproerpolitie en soldaten van de binnenlandse strijdkrachten vallen de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein aan met zogenaamde flashbang granaten die een felle flits afgeven en een knal van 170 decibel. Het is een afschrikkingsmiddel.

20.00 uur - Het dodental stijgt vermoedelijk nog. Oppositieleider Joeri Loetsenko geeft te kennen dat hij zeker tien doden op straat heeft gezien. Hromodske TV melddt dat er drie pantserwagens in de stad zijn gesignaleerd.

19:48 uur - Televisiezender Kanal 5 is analoog niet meer te ontvangen. Via de satelliet was de uitzending kort onderbroken, maar werd die na enkele minuten hervat. Volgens sociale netwerken kan Kanal 5 niet meer via de kabel worden bekeken in Sevastopol en Mikolajev. Kabelexploitant Volja in Kiev geeft de uitzending nog wel door. De website van Kanal 5 is offline. Kanal 5 is eigendom van Petro Porosjenko, een onafhankelijk parlementslid. Hij heeft zich vanaf het begin van het anti-regeringsprotest daarbij aangesloten.

19:39 uur - Parlemenslid Volodimir Makeyenko van de Partij van de Regio's roept iedereen op om niet naar het centrum van Kiev te gaan.

19:22 uur - Een gewonde betoger is overleden in een ziekenhuis. Het dodental zou nu op negen staan. Er zijn nog diverse zwaargewonden in kritieke toestand in ziekenhuizen opgenomen.

19:21 uur - Het Openbaar Ministerie waarschuwt op haar website dat iedereen die met de gebeurtenissen van vandaag heeft bemoeid kan rekenen op een flinke gevangenisstraf.

19:10 uur - De oproerpolitie doet invallen in woningen van inwoners van Kiev waarvan wordt vermoed dat ze actievoerders verbergen. Dat meldt tv-zender Espreso. Parlementslid Illienko roept iedereen op om naar het Onafhankelijkheidsplein te komen.

19:00 uur - Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat twee politiemensen zijn gedood in Kiev.

18:42 uur - De Grieks-katholieke kerk roept iedereen op om te stoppen met het bloedvergieten.


18:41 uur - De Amerikaanse regering overweegt sancties tegen de Oekraiense autoriteiten, aldus ambassadeur Geoffrey R. Pyatt.

18.46 uur - Er komen steeds meer mensen naar het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Het zouden er nu zo'n 20.000 zijn, meldt de nieuwssite LB.ua, ook al zijn alle metrostations gesloten en de toegangswegen naar de hoofdstad door de politie afgegrendeld.

18:11 uur - AutoMaidan uit Odessa is inmiddels al enkele uren onderweg naar Kiev.

18:06 uur - Niemand ontsnapt aan zijn verantwoordelijkheid voor wat er vandaag is gebeurd, aldus procureur-generaal Viktor Pshonka.

17:58 uur - President Viktor Janoekovitsj laat weten dat hij morgen een gesprek heeft met de oppositieleiders. Het parlement besluit die dag niet te vergaderen.

17:56 uur - Actievoerders van de organisatie Rechtervleugel maken een rookgordijn aan de rand van het Onafhankelijkheidsplein.

17:50 uur - Bijna alle kerken in Lviv luiden hun klokken. De bevolking wordt opgeroepen massaal naar Kiev te gaan. Nieuwe acties in de stad zelf worden aangekondigd. ,

17.11 uur - Er worden meer doden gevonden in de straten. De BBC meldt dat het er inmiddels zeven zijn.

16.57 uur - De oproerpolitie valt het Huis van Oekraine aan.

16.49 uur - op de Institoetskastraat ligt een dode.

16.07 uur - De oproerpolitie valt Maidan aan. Even later wordt de metro gesloten.

16.04 uur - Minister van Binnenlandse Zaken Vitali Zachartsjenko en directeur Oleksandr Jakoemenko van de staatsveiligheidsdienst SBU geven de betogers een uur om hun verzet op te geven, anders worden zwaardere middelen ingezet. "Als de rellen om 18.00 uur (plaatselijke tijd) niet zijn opgehouden, dan zijn wij genoodzaakt alle mogelijke middelen te gebruiken die de wet ons toestaat.''

De oproerpolitie is door de verdedigingslinie van de betogers in de Hroesjevskistraat gebroken en staat nu op het Europaplein, richting het Onafhankelijkheidsplein. Betogers op hun beurt staan op het punt om het zondag verlaten stadhuis weer in te nemen. De politie sluit intussen de toegangswegen van de hoofdstad af om een nieuwe toestroom van betogers te voorkomen.

Het Onafhankelijkheidsplein is omsingeld door de politie. Vrouwen en kinderen worden nu in veiligheid gebracht. Mobiel telefoonverkeer is niet meer mogelijk.

Bron: Ukrstream.tv

Geen opmerkingen: