donderdag 20 februari 2014

Pools persagentschap: Janoekovitsj lijkt overstag

President Viktor Janoekovitsj zou overwegen om toch akkoord te gaan met vervroegde verkiezingen en voor zowel het presidentschap als het parlement. Ook zou hij bereid zijn in te stemmen met aanpassing van de grondwet, in die zin dat de president aan macht inlevert ten gunste van het parlement. Het Poolse persbureau PAP meldt dit op basis van 'een betrouwbare bron'. Volgens PAP zouden over enkele maanden verkiezingen gehouden kunnen worden, terwijl er over enkele dagen een nieuw kabinet moet zijn.

PAP meldt ook dat een gesprek tussen Janoekovitsj en de ministers van Buitenlandse Zaken van Polen, Frankrijk en Duitsland werd afgebroken, omdat de president met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin wilde bellen. De drie ministers zijn momenteel in Kiev. Eerder werd nog gemeld dat hun geplande gesprek om veiligheidsredenen was geschrapt.

Het parlement is in vergadering bijeen. Eerder verklaarde de fractievoorzitter van Janoekovitsj' Partij van de Regio's nog dat zijn fractie niet mee zou doen in deze, door de oppositie bijeengeroepen vergadering. Er is echter wel een aantal fractieleden aanwezig. Een tiental zou de kant van de betogers hebben gekozen, aldus eerdere mediaberichten vandaag. Om 16.00 uur hadden zich 205 parlementsleden (van de 450) geregistreerd.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: