zondag 16 februari 2014

Riahnibok: dinsdag massaal naar parlement

Oppositieleider Oleh Tiahnibok van Svoboda nam vanmiddag een vlag van Litouwen mee naar het podium op het Onafhankelijkheidsplein waar opnieuw vele duizenden bijeen zijn gekomen voor het dertiende zondagse Maidan-protest. ''Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, is voor ons van bijzondere betekening. De bevolking steunt ons in onze strijd'', aldus Tiahnibok. In Vilnius had president Viktor Janoekovitsj op 21 november het associatieverdrag met de Europese Unie moeten ondertekenen, maar hij weigerde dat vlak voor die dag.

Tiahnibok keek alvast uit naar dinsdag als het parlement weer bijeen komt. Hij riep de betogers op het plein op om dan om acht uur 's ochtends aanwezig te zijn op het Onafhankelijkheidsplein. ''Dan gaan we met z'n allen naar het parlementsgebouw om duidelijk te maken hoe wij er over denken. Die dag hoopt de oppositie om de grondwet zo te veranderen dat het parlement de baas wordt en de president aan macht inlevert.''

Maidan wil dat de veteranen van Afghanistan die zich in de afgelopen twee maanden hebben ingespannen om de betogers op het Onafhankelijkheidsplein de hoofdstad te beveiligen ook mee gaan doen bij de onderhandelingen met de autoriteiten. De massa die vanmiddag op het plein aanwezig is, stemde daar volledig mee in.

Gemaskerde mannen hebben drie politiemensen in de Chrestjatikstraat aangevallen onder het roepen van 'het is genoeg zo'. Het zou een groep van circa vijftig mannen zijn, waarvan onduidelijk is tot welke groepering ze behoren. De agenten zouden niet gewond zijn geraakt.

In de Hroesjevstraat heeft de oproerpolitie zich rond het middaguur teruggetrokken. Bulldozers ruimen nu de rommel op. De betogers hebben hun barricades in de afgelopen uren opnieuw ingericht. Er kan straks verkeer door een nauwe doorgang, waarbij de actievoerders in de gaten kunnen houden wie passeert. Op de achtergrond staan veel auto's, vermoedelijk van deelnemers aan AutoMaidan. Aan de 'politiekant' staan veel bussen dwars op de weg, ook om de doorgang kleiner te maken en de controle op passanten te kunnen vergroten.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: