zondag 23 februari 2014

Rusland ziet voorlopig af van steungeld

Rusland komt voorlopig niet met de reeds toegezegde miljarden over de brug. Dat heeft de Russische minister Anton Siloeanov van Financiën zondagmorgen laten weten in Sidney, waar hij een ontmoeting van de G20 bijwoont. Eerst moet er een nieuwe kabinet zijn aangetreden, zei Siloeanov tegen het persbureau Reuters. Hij constateerde dat de politieke situatie in Oekraïne inmiddels drastisch is veranderd.

Afgelopen week had Rusland voor 1,5 miljard euro aan Oekraïense aandelen zullen kopen, als onderdeel van het totale steunpakket van 11 miljard euro dat president Vladimir Poetin eind november aan zijn Oekraïense ambtgenoot beloofde. Inmiddels is al wel 2 miljard euro overgemaakt. Dat geld ging meteen op aan het uitbetalen van de sociale uitkeringen.

Siloeanov's collega van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov liet zich zaterdag ondubbelzinnig uit over de gang van zaken. Hij verweet de oppositiepartijen ''woordbreuk en onbekwaamheid'', omdat zij zich niet hadden gehouden aan de afspraken die vrijdagmorgen waren gemaakt over het oplossen van de politieke crisis. Lavrov gaf bovendien de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken ondubbelzinnig via de telefoon te kennen dat hij ''onmiddellijk actie moest ondernemen om de situatie terug te draaien''.

Bron: Deutsche Welle

Geen opmerkingen: