woensdag 26 februari 2014

Russische poging om de Krim 'los te weken'

Russische parlementsleden hebben overleg gevoerd met parlementsleden van de autonome Krimrepubliek in de stad Simferopol. Dat meldt de plaatselijke journalist Oleg Krioesjkov. Er zou gesproken zijn over het verstrekken van paspoorten aan inwoners van de Krim volgens een versnelde procedure. Ook zou de bevolking op de Krim een referendum moeten houden over de vraag of de Krimrepubliek deel moet blijven uitmaken van Oekraïne of dat aansluiting wordt gezocht bij Rusland. In het laatste geval zou de Russische regering daarover op heel korte termijn een besluit nemen.

De derde kwestie die aan de orde kwam, was de Russische eis dat de Oekraïense oppositie alsnog gehoor geeft aan het akkoord dat afgelopen vrijdag werd gesloten met president Viktor Janoekovitsj. Dat akkoord voorzag in een geleidelijke overgang naar een andere regering en niet, zoals vrijdag en zaterdag gebeurde, een radicale omslag.

De twee vertegenwoordigers van de Krimrepubliek aarzelden om in te stemmen met het Russische aanbod, aldus verslaggever Krioesjkov. Eerder verstrekte Rusland op grote schaal paspoorten aan inwoners van Abchazië en Ossetië. Vervolgens, toen het conflict tussen Tbilisi en Moskou in de zomer van 2012 escaleerde, werd het grote aantal Russische paspoortbezitters gebruikt om de inval van het Russische leger in Georgië te rechtvaardigen.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: