dinsdag 25 februari 2014

Sikorski: regering moet met Rusland gaan praten

De nieuwe regering doet er goed aan om met Rusland in gesprek te gaan. Dat is het welgemeende advies van de Poolse minister Radoslaw Sikorski, een van de drie ministers van Buitenlandse Zaken die vrijdag een akkoord wisten te bereiken tussen de regering en de oppositie van dat moment.

"Rusland is een belangrijk buurland voor Oekraïne, zoals Polen dat ook is. Want Oekraïne heeft de huidige, sinds enkele weken verlaagde gasprijs hard nodig en zit er bovendien niet op te wachten dat Rusland inzet op een opdeling van het land'', zei Sikorski dinsdagmiddag in een door CNN uitgezonden interview. De Poolse minister wees er op dat er genoeg capabele mensen die weten waar ze mee bezig zijn, die het vertrouwen van het Westen hebben en bovendien in staat zijn om met Rusland in gesprek te gaan.

Sikorski zei ook dat het voor alle partijen belangrijk is om Oekraïne zelfstandig en ongedeeld voort te laten bestaan. "Het is een groot land. Oekraïne heeft meer dan 40 miljoen inwoners. Dit is geen Transnistrie, geen Georgië. En dreigen met opdeling is een levensgevaarlijk spel.'' Hij wees er ook op dat de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Rusland alle drie de onafhankelijkheid van Oekraïne hebben gegarandeerd toen het land vrijwillig afstand deed van alle kernwapens. We moeten ook Rusland houden aan het destijds in Boedapest gesloten verdrag."

De Poolse minister heeft geen enkele twijfel bij de legitimiteit van de voorlopige regering. ''Het parlement is democratisch gekozen, de voorzitter en waarnemend president is door het parlement gekozen.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: